25 november 2017

Geneeskunde is geen familiezaak meer


Ooit was geneeskunde een familietraditie, men werd arts van vader op zoon, maar die tijd is al lang voorbij. Tweederde van de artsen zou hun vak niet aanbevelen aan hun kinderen, zo blijkt uit nieuw Brits onderzoek onder ziekenhuisartsen, huisartsen en stagiairs. Het Royal Medical Benevolent Fund start een campagne Together for Doctors, die het tekort aan medische professionals wil tegengaan, en peilde bij daarom naar de arbeidsvreugde bij de Britse artsen. Die is bijzonder laag.


Amper 62% van de artsen zou opnieuw voor de geneeskunde kiezen, 92% is van mening dat de arbeidsomstandigheden in de Britse ziekenhuizen het afgelopen decennium verslechterd zijn en 93% maakt zich zorgen over het aantal artsen dat ervoor kiest het beroep te verlaten. En het is de NHS die daarvoor de schuld krijgt. Het RMBF steunt honderden artsen en hun families die worstelen met financiële zorgen, een slechte gezondheid of verslaving.


Misschien herkent u de belangrijkste klacht: 75% van de ondervraagden wil extra administratieve ondersteuning.


Uit het onderzoek bleek ook dat er onder artsen nog steeds een stigma bestaat rond het vragen om hulp en ondersteuning. Meer dan de helft (56%) van de ondervraagden denkt dat een arts een bijzonder "persoonlijkheidstype" heeft dat hem bijzonder veerkrachtig maakt bij het werken onder toenemende druk, maar driekwart (75%) klaagt wel over het gebrek aan steun en sympathie voor artsen die hulp zoeken voor stress- en psychische problemen. 93% van de ondervraagden zegt dat er onder artsen een macho cultuur heerst waardoor ze elkaar ertoe aanzetten lange uren te kloppen en niet te klagen.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

 

18:01 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar