25 november 2017

Brexit brengt Britse NHS in ademnood


Een Londense studente berekende de impact van Brexit op NHS Engeland. En haar bevindingen zijn onthutsend. Uit haar analyse blijkt dat er tegen 2024 geen EU-personeel meer zal werken voor NHS Engeland.


Carolyne Culver studeert Global Political Economy aan City University of Londen. Ze schreef een 44-bladzijden lange analyse van de actuele en toekomstige situatie van de NHS voor en na de Brexit. Daarbij maakte ze enkel gebruik van officiële data en statistieken, afkomstig van NHS zelf, die tot nu toe zorgvuldig in de kast werden gehouden. Haar promotor las het werk na en keurde het voor 100% correct. De uitkomst baart de regering May grote zorgen.


Om te beginnen merkt Culver op dat per 31 maart 2017 5,3% van alle werknemers van NHS Engeland EU-onderdanen waren:

brexit

Culver analyseerde vervolgens de instroom- en uitstroompercentages van EU-onderdanen die voor de NHS werken. Het aantal EU-burgers nam sinds het referendum weliswaar nog steeds toe, maar het percentage is aanzienlijk vertraagd

 brexit

 Uit aanvullend onderzoek van Culver bleek dat EU-onderdanen NHS England "in een hoger tempo vervoegen en verlaten dan alle personeelsleden... het verloop of de' churn' van het EU-personeel is dus groter". Bij de huidige stand van de onderhandelingen in Brexit eindigt het vrije verkeer op 31 maart 2019. In de veronderstelling dat het aanbod van EU-personeel ophoudt te bestaan en het vertrekpercentage gelijk blijft[5,1% per kwartaal], zou het iets minder dan vijf jaar duren voordat het EU-personeel bij de NHS tot nul is teruggebracht. Dat leidt tot de bange conclusie dat, ook al hebben de huidige EU-onderdanen het recht om in het Verenigd Koninkrijk te blijven, er tegen 2024 geen EU-onderdanen meer in de NHS zouden werken. In 2021 zouden alle EU-verpleegkundigen, verloskundigen en gezondheidswerkers het land uit zijn en in 2024 zouden alle artsen vertrokken zijn. En als dit echt gebeurt, zal de NHS in Zuid-Londen bijvoorbeeld een tekort hebben van 24,6% van de artsen en 29,3% van de verpleegkundigen.


De NHS maakt op dit moment al een rekruteringscrisis door en heeft alle moeite om de bestaande vacatures in te vullen. Over zeven jaar breekt in de Britse gezondheidszorg dan ook een perfecte storm uit, concludeert Culver.


Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:51 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar