21 november 2017

Brandt Brussel? Maar nee!


Ik ben voor een absolute nultolerantie. Niet alleen voor geweld maar ook voor incompetente en inconsequente politici. Ik hou van Brussel. Maar het is een waakzame liefde. Ik heb geleerd dat deze stad niet altijd te vertrouwen is.


Ik ben aangevallen aan de Botaniek. Gemolesteerd op het perron van Schuman. Bedreigd op de Kaasmarkt. Ik ben uitgescholden voor sale juif, sale flamand en vieux con. Er is één constante: waar is de politie? Waarschijnlijk druk in de weer met het uitschrijven van parkeerbonnen en dus geen tijd voor het echte ordehandhaven. Er is een tweede constante: bij elke persoonlijke agressie ging het om jonge medeburgers van het andere type met amper dons op de bovenlip en een gebrekkige grammatica en vocabulaire.


In mijn hart ben ik een tikkeltje anarchist. Noem het mijn boho-trekje. Maar zoals een groot Brussels denker het ooit kernachtig uitdrukte: trop is teveel. In Brussel heeft het centrale gezag het afgelegd tegen de anarchie. De staat heeft het verloren van de straat. En de straat is niet de Brusselse ket maar het ongeleide projectiel dat zijn dagen doorbrengt met spijbelen, hangen en blowen.


Wat begon in Molenbeek, heeft zich als een olievlek uitgebreid naar Anderlecht, het historische centrum van Brussel Stad en rukt langs de Hallepoort en de Botaniek op naar de bovenstad. Afgelopen weekeinde werd van de Beurs tot Midi alles kort en klein geslagen door zo'n 2.000 feestvierende Marokkaanse ‘supporters'. De pas opgebouwde kerstmarkt werd verwoest, winkels werden geplunderd en straatmeubilair, auto's en een stadsbus gesloopt. Meer dan twintig agenten raakten gewond. Het was sinds de boerenbetoging van 1971 geleden dat zo'n onbeheersbaar blind geweld door de stad trok.


Woensdagavond komt mijn dochter ontdaan aanbellen. Ze werkt op de eerste etage in het Muntcentrum. In de loop van de middag zag ze op haar Whatsapp hoe een nieuwe rel in opbouw was. Ze was vroeger vertrokken. De politie had niets in de gaten. Houdt iemand van die 2200 agenten van de zone Brussel Hoofdstad in de gaten wat er op het Internet gebeurt?


Wat me opvalt in het journaal is dat een verkoopster van de Standaard-boekhandel op het Muntplein zegt dat het wel meeviel. Op hetzelfde moment zie ik beelden van honderden derdegeneratiezonen die stenen gooien naar een politiecombi die zich terugtrekt en ondertussen een kookwinkel slopen.


Ik citeer de schrijver Tommy Wieringa die die dag te gast was in het nabij gelegen Passa Porta: "Ik vraag me af waarom sommige mensen rellen geen rellen willen noemen en de gebeurtenissen van zaterdagavond en woensdagmiddag ondanks hun eigen waarneming bagatelliseren. Ik probeer dat denkproces te volgen, dat zich volgens mij stapsgewijs voltrekt: als het geen rellen zijn, hoef je de aanstichters ervan geen daders te noemen, en hoef je over de volgende stap ook niet na te denken: benoemen dat die daders migrantenzonen waren." Hollandse nuchterheid, maar werkelijkheid.


De dag daarop werd in de Kamer het ceremoniële protest geacteerd: "On-aan-vaard-baar! In-ac-cep-ta-ble!" Alle partijen, de ene al wat luider dan de andere articuleerden hun verontwaardiging. Opmerkelijk hoe zuinig het mondje stond van de leden van CdH en PS. En hoe Défi en N-VA het roerend met elkaar eens waren. Ook de Kamerleden zijn nu voor nultolerantie. Hoezo? Stond die tolerantie dan tot woensdagavond wél in het veiligheidspakket ingeschreven?


Ik heb een hekel aan de manke retoriek van onze politici. En ik heb geen boodschap aan hun eis voor strenge straffen. Dat is niet hun bevoegdheid maar die van de (jeugd-) rechters. En ook daar schort een en ander. Terwijl de burgemeester naar Parijs trekt om de bloemetjes buiten te zetten en naar een rugbymatch te kijken, lunchen de magistraten in Les Larmes du Tigre, terwijl de magistraten in Lasne en Rixensart een blokje op het houtvuur gooien en van hun malt sippen. Ik lees dat er vier minderjarigen gerechtelijk zijn aangehouden, en dat er eentje die louter weerspannigheid wordt verweten. Die zal eens aan zijn oren getrokken worden, of nee, dat mag niet, dat is fysiek geweld.


In de Kamer hoor ik Minister van Justitie Koen Geens. Hij herkent in de rellen geen kanker, hooguit een griepje. "De regering moet hier niet meer van maken dan het is", zegt hij. "Een bende jongeren die amok maken." Er is niets aan de hand. De minister heeft het gezegd.


In mijn brievenbus ligt toevallig een folder van diezelfde Geens waarin hij zijn liefde voor Vlaams Brabant bezingt. De minister zit voor een tractor. Ik zie dat hij zijn Wellingtons van een beter merk verkeerd aangetrokken heeft.


Op nog geen 30 kilometer van Brussel woont de beste burgemeester ter wereld. Die titel kreeg hij officieel. Bart Somers heet hij. Mechelen is een plezier om in te wonen, zegt men. Iemand ooit gedacht om die man om advies te vragen?

Marc van Impe

Bron: MediQuality

07:47 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar