19 november 2017

Cassatie spreekt sjoemelende thuisverpleegster vrij


Begrijpe wie kan, maar het Hof van Cassatie heeft het arrest waarin de Genkse thuisverpleegster Mina Assabane twintig maanden cel met uitstel kreeg deels in de prullenmand gekieperd. Ondanks het feit dat de rechters in Antwerpen en Tongeren haar schuldig bevonden aan het opstellen van valse getuigschriften om het Riziv op te lichten, ontloopt ze voorlopig haar straf. Aanleiding van de vernietiging is een procedurefout. Het is nu aan het arbeidsauditoraat om te beslissen of het proces wordt overgedaan.


Tussen mei 2009 en april 2011 stelde Asabbane meer dan 350 getuigschriften op voor thuiszorg die ze nooit verstrekte. Ook gaf de verpleegkundige zich op papier zestien keer uit voor een collega om valselijk geld via getuigschriften op te strijken. De vrouw beweerde tot zo'n 120 thuispatiënten per dag te kunnen verzorgen terwijl ze slechts een materiële capaciteit had om 70 mensen te bezoeken. Volgens haar advocaat lag dit aan het feit dat de vrouw samenwerkte met collega-zorgkundigen. "Die andere verpleegsters werkten onder haar naam en nummer. Op die manier is dit groot aantal patiënten zeker mogelijk." Voorts rekende ze mensen een wasbeurt aan, terwijl ze die helemaal niet had gegeven. Alles samen ontving Asabbane een onterechte uitbetaling van zo'n 110.000 euro.


Het kwam haar in eerste aanleg op twee jaar effectief te staan. Het Antwerpse Hof van beroep bracht begin dit jaar de straf terug tot twintig maanden met uitstel. Daarbovenop moest ze 114.000 euro aan de burgerlijke partijen betalen. De twintig maanden vervallen nu, maar de vergoeding aan de slachtoffers blijft behouden.


De maand voordien moest de 42-jarige thuisverpleegster zich al eens verantwoorden voor feiten van valsheid in geschrifte, fraude en faillissementsmisdrijven uit de periode tussen 2012 en 2014.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

16:47 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar