14 november 2017

Warfarine leidt tot een lager risico op kanker


Volgens een observatiestudie die zopas verscheen in de JAMA Internal Medicine vermindert de kans op kanker bij oudere volwassenen, boven de 50, die warfarine toegediend krijgen.

In kankermodellen remt warfarine AXL-receptor tyrosine kinase-afhankelijke tumorigenese af en verbetert het de antitumor immuunrespons bij lage doses. De Noorse studie onderzocht de associatie tussen warfarinegebruik en kankerincidentie in een grote, niet-geselecteerde cohort op bevolkingsniveau. De onderzoekers analyseerden de data van bijna 1,3 miljoen volwassenen van 52 tot 82 jaar, van wie 7% warfarine voorgeschreven kreeg. Tijdens een gemiddelde 6 jaar follow-up was het aantal kankergevallen bij mensen die geen warfarine gebruikten hoger dan bij gebruikers van warfarine (10,6% vs. 9,4%). Bij warfarine gebruikers kwam er beduidend minder prostaat-, long-, blaas-, hersen- en gynaecologische kanker voor. Tevens werd bij warfarinegebruikers met atriumfibrillatie een sterk afgenomen risico hierop waargenomen.


Behandeling met warfarine kan "kwaadaardige eigenschappen van agressieve carcinomacellen" blokkeren en het vermogen van het lichaam om de groei van tumorcellen te beperken verhogen, zo merken de auteurs op. Zij concluderen dat warfarine een mogelijke bescherming tegen kanker biedt, wat belangrijke implicaties kan hebben bij de keuze van medicijnen voor patiënten die anticoagulatie nodig hebben.


https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/art...

Marc van Impe


Bron: MediQuality

08:36 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)