12 november 2017

Bijna de helft van de huisartsen krijgt een burn-out


Meer dan 43 procent van de huisartsen heeft een burn-out gekregen, waarbij lage medische dichtheid en het voornemen om te stoppen sterk gekoppeld zijn aan aspecten van de burn-out. En dat is een Europees fenomeen.


Dit zijn uitkomsten die gepresenteerd werden tijdens de 85e bijeenkomst van het European General Practice Research Network in Ierland . Het thema van de bijeenkomst was Mental Health in Primary Care: Public and Patient Involvement in Research, en het komt op een moment waarop beleidsmakers de eerstelijnsgezondheidszorg actief aanmoedigen om een leidende rol op zich te nemen in het ontwikkelen van geestelijke gezondheidsdiensten.


Voor het onderzoek werden 501 huisartsen in Frankrijk ondervraagd. In totaal kreeg 43,3 procent van de artsen in de steekproef een burn-out, waarbij bijna 24 procent van de ondervraagden grote emotionele uitputting aangaf. Daarnaast scoorde 27,3 procent hoog op depersonalisatie, en 13,3 procent voelde geringe persoonlijke vervulling. Lage medische dichtheid, voornemen om op te houden met de praktijk, alleen werken, leeftijd boven de 50, en het mannelijke geslacht waren gekoppeld aan een of meerdere aspecten van een burn-out.


De auteurs concludeerden dat, gezien de huidige medische demografische crisis, de resultaten "de mogelijke impact van burn-out op toegankelijkheid van de zorg benadrukken". Preventieve en curatieve acties zijn noodzakelijk.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

18:32 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Universeel levenslang griepvaccin in de maak


In Nature Scientific Reports verscheen zopas een studie die waarin melding gemaakt wordt van een universeel griepvaccin dat levenslang bescherming biedt.


Onderzoekers in Nebraska proberen om via reverse engineering een gen te ontwikkelen dat alle griepvirussen gemeen hebben en dat het proteïne hemagglutinine produceert. Dit proteïne dat zich aan de oppervlakte van het griepvirus bevindt, moet een universele immuunrespons opwekken, zodat om het even welk griepvirus aangevallen wordt.


Het is niet zo eenvoudig om elk jaar tijdig de juiste griepvaccins te ontwikkelen. Elk jaar opnieuw moeten de vaccins worden gekalibreerd en de productie moet ten minste zes maanden van tevoren beginnen. Om uit te vinden hoe het vaccin elk jaar moet worden aangepast, moeten de virologen via trial and error uitvinden welke griepvirussen zich ontwikkelen en proberen te raden welke virussen zich daarna zullen verspreiden. En dan nog, een recente meta-analyse toonde aan dat het griepvaccin voor volwassenen slechts voor 59 procent effectief is.


De wetenschappers waarvan sprake gingen anders te werk: zij namen een gemiddelde van alle genen die coderen voor de verschillende hemagglutinine eiwitten en ze condenseerden dit in één gen. Het eiwit dat dit gen produceert zou ervoor moeten zorgen dat het immuunsysteem alle verschillende griepstammen herkent, ook al heeft elk van hen een enigszins andere hemagglutinine versie. De onderzoekers noemen dit hemagglutinine panacee een "consensus-antigen".


"Alle griepvirussen stammen af van één voorouder," stelt Eric Weaver, een van de auteurs van de paper. "Als we ons dus kunnen immuniseren tegen die ene voorouder, dan kunnen we hopelijk immuunreacties ontwikkelen tegen alle verschillende stammen die uit die oorspronkelijke stam zijn voortgekomen ."


In 2015 publiceerden de onderzoekers de eerste resultaten van andere, vergelijkbare experimenten in PLoS One. Toen bleek dat het ontwikkelde centrale vaccin meer bescherming bood dan de traditionele vaccins. In 2015 overleefde geen enkele van de muizen die met de traditionele vaccins werden geïmmuniseerd de besmetting. De meeste muizen daarentegen die met het nieuwe vaccin gevaccineerd werden, overleefden wel. Alleen zij die een lage dosis van het nieuwe vaccin kregen, stierven.


In theorie zou deze techniek ook bij de mens moeten werken. Het vaccin is echter nog lang niet klaar voor menselijk gebruik.
Overigens blijft monitoring van het virus nodig, want het virus kan blijven evolueren, waardoor consensusantigenen na verloop van tijd nutteloos kunnen worden. De ontwikkeling is veelbelovend, schrijven de onderzoekers, maar de enige die er op dit ogenblik van profiteren zijn de muizen in het lab van het Nebraska Center for Virology. Weaver en zijn team zijn nu op zoek naar industriële of academische partners. De griep komt een maand vroeger dit jaar en zal naar vermoed hevig zijn.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

06:28 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)