12 november 2017

Bijna de helft van de huisartsen krijgt een burn-out


Meer dan 43 procent van de huisartsen heeft een burn-out gekregen, waarbij lage medische dichtheid en het voornemen om te stoppen sterk gekoppeld zijn aan aspecten van de burn-out. En dat is een Europees fenomeen.


Dit zijn uitkomsten die gepresenteerd werden tijdens de 85e bijeenkomst van het European General Practice Research Network in Ierland . Het thema van de bijeenkomst was Mental Health in Primary Care: Public and Patient Involvement in Research, en het komt op een moment waarop beleidsmakers de eerstelijnsgezondheidszorg actief aanmoedigen om een leidende rol op zich te nemen in het ontwikkelen van geestelijke gezondheidsdiensten.


Voor het onderzoek werden 501 huisartsen in Frankrijk ondervraagd. In totaal kreeg 43,3 procent van de artsen in de steekproef een burn-out, waarbij bijna 24 procent van de ondervraagden grote emotionele uitputting aangaf. Daarnaast scoorde 27,3 procent hoog op depersonalisatie, en 13,3 procent voelde geringe persoonlijke vervulling. Lage medische dichtheid, voornemen om op te houden met de praktijk, alleen werken, leeftijd boven de 50, en het mannelijke geslacht waren gekoppeld aan een of meerdere aspecten van een burn-out.


De auteurs concludeerden dat, gezien de huidige medische demografische crisis, de resultaten "de mogelijke impact van burn-out op toegankelijkheid van de zorg benadrukken". Preventieve en curatieve acties zijn noodzakelijk.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

18:32 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar