11 november 2017

Vrouwen hebben verhoogd bewustzijn tijdens climax (studie)


In tegenstelling tot het populaire geloof dat vrouwen hun verstand op nul moeten zetten en zich “volledig moeten laten gaan” om tot een orgasme te komen, blijkt uit nieuw onderzoek het tegendeel: de hersenactiviteit van vrouwen is juist verhoogd wanneer ze een orgasme hebben. Vrouwen moeten hun hersenen dus niet uitschakelen maar zich concentreren.


Nieuw onderzoek aan de Rutgers University in New Jersey heeft geleid tot een doorbraak op het terrein van het vrouwelijk orgasme. Tien vrouwen waren bereid om zichzelf in een Siemens 3-T Trio fMRI scanner te stimuleren tot een orgasme. Daarna werd het experiment herhaald terwijl hun partners voor stimulatie zorgden. Doordat de vrouwen in een MRI-scanner lagen, kon hun hersenactiviteit zeer nauwkeurig worden gemeten.


Uit dit onderzoek bleek dat de hersenactiviteit in de gebieden voor beweging, geheugen en emoties sterker was in de aanloop naar het orgasme, en een grote piek bereikte tijdens het orgasme zelf. De verhoogde activiteit werd waargenomen in de nucleus accumbens, de insula, de anterior cingularis cortex, de orbitofrontale cortex, het operculum, de rechtse gyrus angularis, de paracentrale lobule, het cerebellum, de hippocampus, de amygdala, de hypothalamus, het ventrale tegmentale regio en dorsale raphe.


Uit de hersenscan bleek ook waarom vrouwen minder pijn voelen tijdens een orgasme. In de aanloop ernaar toe is er sprake van verhoogde activiteit in de zogenaamde nucleus raphe. Dit gebied in de hersenen controleert de afgifte van serotonine, wat kan leiden tot vermindering van pijn.


Niet geheel duidelijk is waarom de evolutie ertoe heeft geleid dat vrouwen minder pijn voelen. Eén van de onderzoekers suggereert een verband tussen verminderde pijn bij het orgasme en de bevalling. Vaginale stimulatie tijdens de bevalling zou de pijn kunnen verminderen wanneer de moeder het hoofdje van de baby door het geboortekanaal moet persen.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

08:34 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.