11 november 2017

APB lanceert online hub voor apotheken


Meer dan 4.237 zelfstandige apotheken, aangesloten bij de APB, verenigen zich in PharmacyOn-line.be, de digitale uitbreiding van de apotheek. Dit is een hub waarbij zelfstandige apotheken die al dan niet al beschikken over een eigen website kunnen aansluiten en waar advies en farmaceutische zorg op een betrouwbare en geïntegreerde manier digitaal toegankelijk gemaakt wordt voor patiënten.

Daarmee wordt het voor de consument mogelijk om voorschriftvrije gezondheidsproducten online te reserveren en ook aankopen. Later zullen ook voorgeschreven medicijnen kunnen besteld en gereserveerd worden.


De APB doet daarvoor een beroep op een privé-partner, waardoor alle zelfstandige apotheken in België online worden verenigd. ‘We willen het eerst en vooral mogelijk maken voor de apotheken om betrouwbare informatie te geven aan hun klanten. Later zullen we dit aanvullen met online diensten, zoals de mogelijkheid om geneesmiddelen te reserveren. Nog later zullen ook producten kunnen worden aangekocht.


Het gaat hier dan wel enkel om gezondheidsproducten die vrij te verkrijgen zijn zonder doktersvoorschrift. Voor de andere gezondheidsproducten blijft ons motto dat geneesmiddelen geen schoenen zijn. We gaan die dus niet zomaar in de markt zetten', zegt Lieven Zwaenepoel, voorzitter van de APB. De dienstverlening van de APB is niet gratis, maar reeds 1.800 apotheken hebben zich geëngageerd.


Eerder al hebben 270 apotheken zich verenigd onder de coöperatieve vennootschap Multipharma. En vorig jaar lanceerde een vereniging van 191 apothekers uit Vlaanderen de online apotheek Kenkoo.be die ondertussen in de twee landsdelen actief is.


Via die website kunnen klanten geneesmiddelen online bestellen en aan huis laten leveren, of hun bestelling afhalen bij een partnerapotheek in de buurt. Ook Kenkoo.be wil de online aankoop van medicatie vergemakkelijken en hetzelfde medisch advies aanbieden als dat van bij een fysieke apotheker.


Klanten kunnen aangeven welk medisch profiel ze hebben om zo individueel advies te krijgen over de aankoop van medicijnen. Bij ieder product wordt ook een beschrijving gegeven waarvoor het medicijn dient en is er een gebruiksaanwijzing toegevoegd, gelijkaardig aan de bijsluiter, net zoals in een fysieke apotheek.


De online apotheek bestaat uit drie thematische apotheken; de huisapotheker, de oogapotheker en de afslankapotheker. Elke thema-apotheek bevat specifieke producten per gezondheidscategorie die de klant moet helpen een overzicht te bewaren.


Tot op heden is er al keuze uit 30.000 geneesmiddelen van 600 verschillende merken. Er worden wel enkel geneesmiddelen verkocht die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. Het is de bedoeling om in de toekomst ook producten aan te bieden die niet verkrijgbaar zijn in een fysieke apotheek. Het medisch profiel van de klant indachtig, mogen er van bepaalde producten ook maximaal 1 of 2 stuks aangekocht worden. De initiatiefnemers plannen binnen een periode van drie jaar veertig gespecialiseerde apotheken uit te bouwen. Daarnaast besloten een honderdtal andere apothekers zich te verenigen in een coöperatieve internetwebshop ApotheekOnline.be.


De concurrentiestrijd binnen de online farmaceutische sector kan nu pas echt losbarsten.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

18:42 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar