09 november 2017

Een derde van de Franstalige erkende artsen haalde diploma in buitenland

250 van de 696 artsen (of 35,9%) uit de Franstalige gemeenschap die in 2016 een RIZIV-nummer kregen, behaalden hun diploma in het buitenland.

In de Franstalige Gemeenschap ontvingen 436 Belgische afgestudeerde personen een RIZIV-nummer . Dat blijkt uit de laatste cijfers van de planningscommissie. In Vlaanderen ligt dit cijfer met 11,1% beduidend lager.


Sinds 2012 ligt het aantal Franstalige artsen met een buitenlands diploma die een RIZIV-nummer krijgen elk jaar boven de 30%. De meeste artsen die in het buitenland afstudeerden, zijn afkomstig uit de Europese Unie. Dankzij het vrij verkeer van goederen en personen vallen zij niet onder de quota.


Over heel België werd in 2016 bijna een kwart van de RIZIV-nummers toegekend aan artsen met een buitenlands diploma (24%). Dat is slecht nieuws voor studenten die in ons land een opleiding geneeskunde willen beginnen. Eerder al trokken de artsenverenigingen aan de alarmbel over de toestroom van buitenlandse artsen. In 2015 hadden 388 van de 1.715 artsen die een erkenning kregen, een buitenlands diploma.


Artsen uit een andere Europese lidstaat kunnen in ons land aan de slag mits ze één van de drie landstalen spreken. Dat is een gevolg van het vrij verkeer van personen in de Europese Unie en de wederzijdse erkenning van diploma's. Huisartsen (27 procent) blijken iets vaker in het buitenland gestudeerd te hebben dan specialisten (19 procent).

Marc van Impe


Bron: MediQuality

09:07 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar