07 november 2017

Nieuw in de Kanaalzone: belasting op een vrij beroep


Als vrij beroeper maak je een en ander mee. Ik heb ooit in een gemeente gewoond waar je belasting op schilderijen moest betalen. Eenmaal per jaar kwam een agent langs en telde het aantal kunstwerken aan de wand. Nu woon ik een stadje aan de Zenne waar de burgemeester het te bont maakt. Ik word namelijk belast op mijn economische bedrijvigheid.


Daarvoor moet ik mijn bedrijfsoppervlakte mededelen, het vermogen van mijn motoren in kW, mijn warmtevermogen, het aantal maanden activiteit die ik per jaar heb, mijn opslagcapaciteit in ton/m3, mijn opslagcapaciteit in liter en krijg ik ook nog een ambtshalve aanslag.


Vervolgens moet ik "de verschuldigde belasting op basis van de oppervlakte vergelijken met de belasting die wordt berekend op basis van de andere parameters, de belasting is dan gelijk aan de grootste van de twee". Letterlijk! Ik bel de stem achter de dienst Financiën en zeg dat ik in de 45 jaren dat ik met de pen en het woord mijn brood verdien nooit zoiets onnozels heb meegemaakt. Tja, de man weet het ook niet. De Stad beslist, hij voert uit.


"Wij baseren ons op de gegevens van de kruispuntbank," zegt hij, "u hebt als zelfstandige een ondernemingsnummer dus bent u een bedrijf, dus betaalt u € 125 belasting. Voor opmerkingen, wendt u zich tot de burgemeester." "Maar mij geleerde vrouw heeft ook een vrij beroep, dus een ondernemingsnummer," zeg ik. "Dat betekent dat ook zij vanaf volgend jaar diezelfde belasting zal betalen," zegt de brave man. "Elk vrij beroep is vanaf nu een bedrijf en moet stedelijke bedrijfsbelasting betalen." Mijn accountant valt van zijn stoel. "Ik wist niet dat dit nog bestond," zegt hij. "Het werd pas ingevoerd," zeg ik.


In mijn dorp aan de rivier in de Ardennen bestaat er een taks op beeldschermen. Als ze tenminste los van de computer staan. Een taks op laptops, iPads of smartphones hebben ze daar nog niet bedacht.


De wondere wereld van de fiscaliteit verbergt veel creatieve denkers. De paar honderd dokters van Vilvoorde zijn gewaarschuwd: volgend jaar komt er € 125 belastingen bij. De burgemeester heet niet voor niets de Bonte Hans.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

10:56 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)