03 november 2017

Jonge dokters in de EU volgen het geld

Het vrij verkeer van goederen en diensten mag een mooie zaak voor de Europese Unie, maar voor de organisatie van de gezondheidszorg in de armste landen van de Unie is dit een groot probleem, schrijft Ginger Hervey in Politico na analyse van gegevens van de Europese Commissie.


De stroom van artsen en verpleegkundigen die van het ene naar het andere EU-land verhuizen is groter dan bij om het even welk ander gereglementeerd beroep. En de richting gaat veelal van armere naar rijkere landen. Volgens Politico is de uitstroom van zorgprofessionals vooral zichtbaar in Oost- en Zuid-Europa. ‘In feite leiden deze landen dokters op voor hun rijke buren,' concludeert collega Hervey.


De onderzoekswebsite laat de Estlandse arts Ingmar Lindström aan het woord. Het enige dat hij hoefde te doen om zijn salaris te verviervoudigen was 200 kilometer te verhuizen.


Het opleiden van artsen duurt lang en is kostbaar, maar niet elk land beloont dokters op een gelijke manier. De zorguitgaven per hoofd van de bevolking variëren in de EU: van 505 euro in Roemenië, via rond de 4000 euro in bijvoorbeeld ons land, Duitsland, Nederland en Zweden, tot iets meer dan 6000 euro in Luxemburg.

 

a1 .JPG

 

Men hoeft dus niet verwonderd te zijn dat zowel artsen als verpleegkundigen naar een ander land willen en het geld volgen.

 

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

09:18 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar