27 oktober 2017

NHS lanceert Airbnb voor ontslagen ziekenhuispatiënten


De Britse NHS kampt na zijn zware saneringsoperatie waarbij flink in het aantal ziekenhuisbedden gesnoeid werd, met een tekort aan bedden. En daar heeft de dienst een list op gevonden: de NHS is nu bereid families die over een extra kamer beschikken £50 per dag te betalen indien ze een ziekenhuispatiënt die herstelt van een operatie, wil opnemen. Het wordt dus een soort NHS Airbnb voor patiënten.


De organisatie wordt uitbesteed aan een privé bedrijf. De gastheer hoeft geen zorgervaring te hebben, wel moet hij een extra badkamer ter beschikking stellen en bereid zijn maaltijden te bereiden voor de patiënt. Officieel heet de dienst CareRooms. De regeling komt er voor patiënten die geen familie of kennissen hebben die hen tijdens de herstelperiode kunnen opvangen. Alleen al in Londen gaat het tienduizenden patiënten die anders zouden wegkwijnen in een ziekenhuisbed.


Uit cijfers die gisteren bekend gemaakt werden, blijkt dat na jaren van bezuinigingen de uitgaven in de sociale thuiszorg sinds 2009-10 dramatisch gestegen zijn en dat een groeiend aantal patiënten dagelijkse zorg zoals hulp bij wassen en kleden moeten ontberen. Alleen al in 2016-17 gaven de lokale overheden daarvoor 556 miljoen pond extra uit, een stijging van 1 procent ten opzichte van vorig jaar, waarvan het grootste deel gefinancierd moet worden door specifieke gemeentelijke belastingverhogingen.


De ziekenhuizen worden nu met de gevolgen van dit bezuinigingsbeleid geconfronteerd: enerzijds moeten zij duizenden bedden reserveren voor de wintergriep, anderzijds blijkt uit nieuwe berekeningen dat door de veroudering van de bevolking het aantal patiënten dat binnen een maand nazorg in het ziekenhuis nodig heeft, in de afgelopen vijf jaar met 23 procent is gestegen. Healthwatch Engeland maakt gewag van een tekort aan 529.318 ziekenhuisbedden in 2016.


Het bedrijf CareRooms zet een proefproject op voor ongeveer 30 patiënten die bij particulieren worden ondergebracht in samenwerking met de gemeente en het lokale ziekenhuis in Southend, Essex. De initiatiefnemer dokter Harry Thirkettle zegt dat CareRooms zich richt op patiënten die medisch in aanmerking komen voor ontslag en die geen cognitieve beperkingen hebben, maar die ofwel alleen wonen en geen steun hebben, ofwel mobiliteitsproblemen hebben. In het CareRoom lingo heet dat dan: "Iemand die een beenbreuk heeft gehad en niet in staat is om de trappen te nemen, en tot die breuk genezen is via ons in een accommodatie op de begane grond wordt ondergebracht ". Dr. Thirkettle werkte eerder als ambtenaar belast met de organisatie van dit soort noodhulp aan ontslagen kwetsbare personen. Gekwalificeerde verzorgers zouden de patiënten telefonisch en online monitoren en gastfamilie zou niet veel meer moeten bieden dan "een warme glimlach, een comfortabele schone room en enkele magnetronmaaltijden", aldus CareRooms.


CareRoom wil ook tussenbeide komen in het veilig ombouwen van de gastenkamer en badkamer en van de installatie van de beveiligingsapparatuur wat moet zorgen "voor een minimale impact en risico's op uw dagelijks leven ".


Helen Jones, van de Association of Directors of Adult Social Services, maakt zich zorgen. "Het beschreven zorgmodel roept vragen op over de veiligheid en het welzijn van de patiënt ", vertelt ze het Health Service Journal, dat de regeling vandaag onthult.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

09:00 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.