26 oktober 2017

Derde diabetestype wordt vaak gemist!


De gezondheid van diabetespatiënten wordt in gevaar gebracht door het feit dat artsen een belangrijk subtype diabetes, dat bekend staat als Type 3c, niet herkennen, aldus een recente studie in Diabetes Care. Diabetes Type 3c wordt ook wel' pancreatogene diabetes' of' diabetes van de exocriene alvleesklier' genoemd.


In de allereerste studie in zijn soort analyseerden onderzoekers van de Universiteit van Surrey de eerstelijnszorggegevens van 2.360.631 diabetespatiënten, en meer in het bijzonder de frequentie van verschillende soorten diabetes en de nauwkeurigheid van de diagnose. Bijzondere aandacht ging uit naar degenen die type 3c diabetes ontwikkelden. Type 3c diabetes treedt op als gevolg van een ontsteking van de alvleesklier, abnormale weefselgroei op het orgaan of het chirurgisch verwijderen van een deel of het geheel van het weefsel, waardoor het lichaam minder goed in staat is om insuline te produceren.


De onderzoekers ontdekten dat tot 97.3 percent van mensen die eerder aan pancreatische ziekte leden, een verkeerde diagnose van diabetes Type 2 kregen, terwijl ze wel aan Type 3c leden. Een dergelijke verkeerde diagnose heeft een grote impact op de behandeling van die patiënten : patiënten met diabetes Type 3c moeten eerder aan de insulinetherapie dan patiënten met diabetes Type 2. Indien dat niet het geval is kan dit tot zenuw-, oog- en nierbeschadiging leiden.


Onderzoekers waren ook verbaasd dat volwassenen vaker Type 3c zouden ontwikkelen dan Type 1 diabetes, wat er op duidt dat deze vorm van diabetes vaker voorkomt dan tot nu toe werd gedacht en een potentiële bedreiging kan vormen voor de volksgezondheid.


Professor Simon de Lusignan van de Universiteit van Surrey: " Ons onderzoek toont aan dat de meerderheid van de mensen met Type 3c verkeerd wordt gediagnosticeerd met diabetes Type 2, waardoor niet alleen hun gezondheid zowel op korte als lange termijn gevaar loopt, maar wat ook een enorme belasting betekent voor de NHS."

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:41 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar