21 oktober 2017

Cervicale selfie helpt duizenden vrouwenlevens te redden


Een selfie nemen van je intiemste lichaamsdelen is misschien een van meest narcistische handelingen. Maar als je daarmee een van de belangrijkste doodsoorzaken kan detecteren, kan dit alleen maar toegejuicht worden.


Uit onderzoek blijkt dat een foto met een GSM genomen, een van de beste manieren is om een vroegtijdige diagnose van baarmoederhalskanker te stellen. Aan de andere kant van de wereld gebruikt de deskundige de techniek om seksueel geweld vast te stellen.


Baarmoederhalskanker is verantwoordelijk voor de dood van meer dan 270.000 mensen per jaar, waarvan ongeveer 85 procent in lage-inkomenslanden woont, en het is een belangrijke doodsoorzaak in ontwikkelingslanden. In tegenstelling tot veel andere medische aandoeningen is baarmoederhalskanker echter relatief gemakkelijk te identificeren en te behandelen, waardoor sterftecijfers tot met 80% kunnen dalen. "Er is geen reden waarom een vrouw zou moeten sterven aan baarmoederhalskanker enkel en alleen vanwege het feit dat ze niet op tijd gescreend is," zegt Ariel Beery, de CEO en medeoprichter van Tel Aviv-gebaseerde startup MobileODT, die een kleine, gemakkelijk draagbare en relatief goedkope versie van een colposcoop maakt en verkoopt.


In de westerse wereld zijn de baarmoederhalskankercijfers drastisch verminderd dankzij routinematige screening van pap uitstrijkjes, maar dat vereist een zorginfrastructuur die in andere delen van de wereld te vaak ontbreekt. Maar de mensen hebben daar wel smartphones. MobileODT ontwikkelde een zogenaamd EVA-apparaat dat op zo'n telefoon past, maar gedetailleerde resultaten biedt. Komt daarbij de culturele hinderpaal dat vrouwen in ontwikkelingslanden vaak geen genitaal onderzoek door derden willen ondergaan.


De cervicale selfie komt daaraan tegemoet. Door zelf een cervicale selfie te nemen, zijn veel vrouwen niet alleen in staat om hun cervix voor de eerste keer te zien, maar screenen ze zichzelf op tekenen van kanker. De foto wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis of dispensarium waar de beeldanalyse geautomatiseerd gebeurt.


Bij eventuele afwijkingen worden de vrouwen doorverwezen naar specialisten, die vervolgens verdere controles kunnen plannen. Er is zelfs geen medische basisopleiding nodig om de foto's te maken, waardoor de EVA (Enhanced Visual Assessment) een enorme aanwinst is in landen waar gezondheidseducatie en toegang tot medicijnen beperkt zijn.


Ondertussen wordt het EVA (Enhanced Visual Assessment) System in 23 staten van de VS gebruikt bij forensisch onderzoek bij slachtoffers van seksueel geweld. De FDA heeft de draagbare colposcoop gehomologeerd als medisch apparaat. http://www.mobileodt.com/

Twitter: https://twitter.com/MetroUK - Facebook: https://www.facebook.com/MetroUK/

Marc van Impe


Bron: MediQuality

19:01 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar