18 oktober 2017

NHS wil seksualiteit van patiënten kennen


De NHS England wil dat artsen vanaf april 2019 elke patiënt van 16 jaar of ouder vraagt naar zijn seksuele geaardheid.


Iedereen zal dus moeten bekend maken of hij homo, lesbisch, biseksueel, transgender of hetero is. De NHS England maakte de maatregel maar zondagmiddag bekend weigerde details te geven over hoe de informatie zal worden verzameld.


Zoals de tekst zich nu laat lezen zullen patiënten niet alleen kunnen worden ondervraagd door huisartsen, maar ook door verpleegkundigen of zelfs receptionisten. De NHS zei dat niemand zou worden gedwongen om de vraag te beantwoorden, maar het vastleggen van de gegevens zou ervoor zorgen dat "geen patiënt gediscrimineerd wordt".


Volgens een woordvoerder zal de regel geen invloed hebben op de zorg die ze ontvangen. De nieuwe richtlijn komt er binnen het kader van de wet inzake gelijke kansen die overheidsinstanties verplicht " waar relevant consequent de persoonlijke gegevens van patiënten zoals ras, geslacht en seksuele geaardheid te verzamelen ".


Volgens de Family Doctor Association is de richtlijn "potentieel invasief en beledigend" voor huisartsen wanneer zij de seksualiteit van mensen dienen te controleren. FDA voorzitter Dr. Peter Swinyard zei dat huisartsen de seksualiteit van hun patiënten meestal kennen en dat de nieuwe verplichting weinig zin heeft.


Paul Martin, chief executive van Manchester's LGBT Foundation, die samen met NHS England aan de basis ligt van de betwiste richtlijn zei dat hij "zo trots" was op de nieuwe regel. "Als we niet geteld worden, tellen we niet mee," zei hij. Hij noemde de monitoring van de seksuele geaardheid een "enorm belangrijke stap in de goede richting" om de ongelijkheid tussen LGBT's in de gezondheidszorg en sociale zorg aan te pakken. Hij erkende wel dat "sommige mensen zich ongemakkelijk zullen voelen als ze de vraag gesteld krijgen" en dat "het niet gepast zou zijn om aan een drukke receptie iemands seksuele geaardheid hardop te vragen."


Als een patiënt zijn seksualiteit niet openbaar wil maken, wordt "niet vermeld" als antwoord geregistreerd. De keuzeopties zijn heteroseksueel, homo of lesbisch, biseksueel, transgender, andere seksuele geaardheid, niet zeker, niet duidelijk of niet bekend. Op de BBC noemde het conservatief parlementslid Jacob Rees-Mogg de maatregel "opdringerig en Orwelliaans".

Marc van Impe

Bron: MediQuality

20:35 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar