12 oktober 2017

Geneeskunde prijs voor briljante mislukkingen


De Maastrichtse hoogleraar Paul Iske, specialist in innovatie, richtte het Instituut voor Briljante Mislukkingen op. De award Geneeskunde voor 2017 ging naar de huisarts en collega-onderzoeker Loes van Bokhoven van dezelfde universiteit die een zorgtraject bedacht voor mensen met somatische onbegrepen en onverklaarbare klachten.


Denk aan vermoeidheid. Veel therapeuten beschouwen het behandelen van patiënten met deze somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) als lastig. Omdat de oorzaak van die klacht zo wijd kan zijn en de huisarts zich daar vaak geen raad mee weet, bedacht dr. Van Bokhoven dat de patiënt het best geholpen zou worden door een professionele gezondheidscoach die hem anders zou leren omgaan met zijn klachten.


Maar in de praktijk bleek dat niet te werken. De artsen konden het moeilijk accepteren dat ze zich geen raad wisten en hun patiënten moesten vertellen dat ze uitbehandeld waren, de coaches ontpopten zich tot amateurpsychologen en richtten meer schade aan dan ingeschat werd, en de patiënt voelde zich onbegrepen en "voor gek" verklaard.


Dr. Van Bokhoven trok haar conclusies. "de prijs voor de Briljante Mislukking is een positieve prijs," zegt ze, "zodat we nu met z'n allen kunnen leren van elkaars fouten." Ze adviseert nu patiënten door te sturen naar een internist voor een diepgaand onderzoek, en hen desgevallend professionele psychologische hulp te bieden. "Zo'n drempel is mogelijk lager voor de huisarts omdat dan duidelijk zowel naar de psychologische als naar de lichamelijke component wordt gekeken," besluit Van Bokhoven.


In ons land durven sommige academici en ziekenfondsartsen in deze –Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten- nog altijd de diensten van een gezondheidscoach aanbevelen. Als de patiënt anders leert denken wordt hij vanzelf beter, zeggen ze. Niet dus.


http://www.briljantemislukkingen.nl/zorg/

Marc van Impe


Bron: MediQuality

17:57 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.