17 september 2017

Stamceltransplantatie nu een optie bij leukemie


Transplantaties van hematopoietische stamcellen kunnen worden gebruikt bij de behandeling van bloedkanker of kanker van het immuunsysteem. Maar de procedure geeft de stamcellen stress, waardoor veel sterven. Duitse onderzoekers hebben het systeem gevonden om dit tegen te gaan. Dankzij hun vondst gaan stamcellen niet sterven en kunnen bijwerkingen beperkt worden.


Stamceltransplantatie is een behandelingsoptie voor kankerpatiënten bij wie het beenmerg niet langer in staat is om de bloedcellen aan te maken. Dit kan gebeuren als gevolg van de kanker zelf-in het geval van bloedkanker van het of kanker van het immuunsysteem — of van de chemotherapie en/of straling gebruikt bij de behandeling van de ziekte.


Stamceltransplantatie mislukt soms omdat teveel van de cellen sterven vóór de transplantatie. En zelfs als de cellen erin in slagen zich in het beenmerg vestigen, dan riskeert de patiënt nog complicaties zoals infectie, ontsteking, bloedingen en een graft - versus host reactie, waarbij volgens de American Cancer Society het immuunsysteem de stamcellen van de donor verwerpt.


Hematopoietische stamcellen (HSCs) sterven door apoptose die wordt aangestuurd door BIM en BMF. De onderzoekers zijn er bij muizen in geslaagd om van deze eiwitten permanent te blokkeren. De HSCs bleven in leven en de transplantatie was geslaagd. Maar het veroorzaakte ook lymfomen en/of autoimmuunziekte omdat de gewijzigde cellen niet op schema stierven.


Daarop infecteerden de onderzoekers de muizen met een genetisch gemodificeerd virus dat kort een humaan proteïne produceert dat BIM en BMF blokkeert. Deze behandeling maakte de HSCs bestand tegen apoptose gedurende zeven tot negen dagen, waardoor ze konden nestelen zich in het beenmerg van de muizen, om nieuwe bloedcellen te maken. Omdat de stam cellen slechts voor een korte periode apoptose-resistent waren, vormden zich geen lymfomen. De resultaten werden op ESMO voorgesteld en gepubliceerd in The Journal of Experimental Medicine.
http://jem.rupress.org/content/early/2017/09/06/jem.20161...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

09:48 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.