10 september 2017

De Uber van de farmasector


Voor slechts vijfhonderd van de ongeveer tienduizend bekende ziektes zijn er geregistreerde behandelingen beschikbaar. Dat betekent dat heel wat patiënten geen behandelingsopties hebben. Voor deze patiënten kan een medicijn in ontwikkeling wel een mogelijkheid zijn. Maar wie weet wat waar ontwikkeld wordt?


Het antwoord woont in Amsterdam en heet Ronald Brus. Dokter Brus was op een gegeven moment topman van Crucell, een Nederlandse biotechbedrijf dat hij voor ruim 2 miljard euro had verkocht aan Johnson & Johnson. Toen zijn vader longkanker kreeg vond hij niet wat hij zocht: Keytruda. Om dat medicijn en vele andere in ontwikkeling vindbaar te maken, richtte hij het Amsterdamse bedrijf myTomorrows op: een platform dat wereldwijde medische data verzamelt, structureert en vertaalt naar een begrijpbare taal. 'Ik heb Mytomorrows opgericht uit frustratie', zegt Brus.


Het begon zo: Ronald Brus was in 2009 met vakantie toen hij in zijn net gekochte vakantiehuis in het zuiden van Frankrijk een telefoontje kreeg. Het was zijn vader aan de lijn, met het bericht dat hij longkanker had. Brus wist dat de vooruitzichten niet positief waren. Een operatie zou niet helpen. De klassieke medicatie evenmin. Maar de nieuwe immunotherapieën waren veelbelovend. Alleen was het middel dat Brus voor ogen had, Keytruda, in Nederland nog niet te krijgen. Door het "woud van regels" duurde het veel te lang voor Brus experimentele medicijnen kon krijgen dat zijn vader al overleden was. Het zou nog jaren duren eer het experimentele geneesmiddel beschikbaar zou zijn voor zijn vader. Brus senior overleed eind 2012. Inmiddels werd Keytruda door de EMA goedgekeurd, en dat betekent concrete hoop voor vele patiënten.


Vier jaar later staat Ronald Brus aan het hoofd van een bedrijf dat, zoals hij zelf zegt, ‘is geboren uit frustratie'. Wat Uber voor de taxibranche is, is myTomorrows voor de farmaceutische industrie. Mytomorrows wil patiënten voor wie geen behandeling beschikbaar is, toegang bieden tot nieuwe veelbelovende geneesmiddelen die nog niet officieel zijn goedgekeurd. Bij de oprichting in 2013 trok Mytomorrows de nodige aandacht, maar werd het ook op veel scepsis onthaald. Brus stak er zelf ruim 2 miljoen euro in. Twee miljoen haalde het bedrijf op door "een rondje langs vrienden en familie". 4,5 miljoen kwam van de grootste durfinvesteerders op het gebied van gezondheidszorg: Balderton Capital en Sofinnova Partners.


De industrie reageerde niet altijd positief. De academie ronduit negatief. De artsenverenigingen aarzelend. De overheid argwanend. Zelfs patiëntenverenigingen waren terughoudend bij de gedachte dat een bedrijf geld verdient aan experimentele medicijnen, die misschien niet honderd procent veilig zijn. Brus ging echter uit van de thesis: ‘De bijwerking van niets doen is soms de dood.' Met dat motto in gedachten is Mytomorrows uitgegroeid tot een bedrijf met veertig medewerkers en met vooruitgeschoven posten in zeventien landen. Een nieuwe groep investeerders stak 10 miljoen in Mytomorrows. Onder de investeerders zijn Octopus Ventures uit Londen en EQT Ventures uit Stockholm, die de reiswebsite Booking.com groot maakte. Opmerkelijk is de aanwezigheid van James Shannon als voorzitter van de raad van commissarissen. Shannon was eerder chief scientific officer van GSK.


De deelnemende farmabedrijven betalen een klein percentage van de extra inkomsten die zij dankzij Mytomorrows genereren. In ruil daarvoor krijgen zij de data over de werkzaamheid en de veiligheid van hun nieuwe middelen. Een tweede belangrijkere inkomstenbron ligt in het verschiet. Als middelen eenmaal worden goedgekeurd, heeft het Amsterdamse bedrijf recht op een deel van de verkoopinkomsten. Brus stelt dat het gaat om een potentiële markt van 40 miljard euro. Mytomorrows heeft nu het grootste databestand ter wereld opgebouwd met de talrijke experimentele medicijnen die al op mensen worden getest. Via die database kunnen patiënten en artsen zelf nagaan welke relevante geneesmiddelen waar ook ter wereld worden ontwikkeld.


Het raadplegen van het bestand gebeurt al veelvuldig: inmiddels zo'n 30.000 keer per maand. De meest gebruikte zoektermen zijn prostaatkanker, huidkanker en chronische vermoeidheid. Mytomorrows bemiddelt op dit moment bij het voorschrijven van zestien of zeventien nog niet goedgekeurde medicijnen. Brus hoopt dat aantal in de loop snel op te voeren tot dertig. Om welke middelen het gaat wil hij niet zeggen. ‘Dat kan ik niet. Als ik een middel zou noemen, overtreed ik de bestaande regelgeving. Die verbiedt alles wat als reclame kan worden geïnterpreteerd.'


Mytomorrows wil een alternatief bieden voor de fase-3-studies waarmee vaak investeringen van honderden miljoenen euro's gemoeid. Maar Brus ziet nog een ander voordeel van zijn aanpak. Volgens Brus verschilt myTomorrows niet veel van een gewone test van medicijnen, "maar dan zonder placebo's". Door de lagere investeringen kan het voor farmabedrijven interessanter worden om ook geneesmiddelen te ontwikkelen waarbij de kans op succes kleiner is. Komt het medicijn op de markt, dan krijgt myTomorrows 10 procent van de verkoop van het product.


Naarmate het medicijn meer verkoopt, zou Brus "patiënten willen helpen door de prijzen eventueel naar beneden te halen". MyTomorrows verstrekt naast kankermedicatie ook al experimentele geneesmiddelen tegen depressie en ook ongeregistreerde medicijnen tegen neurologische aandoeningen, zoals Parkinson, Alzheimer, MS en ALS. De organisatie is behalve in Nederland, in 17 landen actief, onder meer in België, Frankrijk, Canada, Zuid-Amerika en Turkije, maar wil wereldwijd medicijnen gaan verspreiden.


https://mytomorrows.com/en/


Marc van Impe

Bron: MediQuality

07:43 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.