29 augustus 2017

Topdokters


Ik lees een column van Marleen Finoulst, hoofdredacteur van Bodytalk en auteur bij Weliswaar over gezondheidskwesties. Dr. Finoulst is huisarts en is via het alternatieve circuit en met veel vallen en opstaan uitgegroeid tot een –niet altijd- erkende autoriteit in het artsenwereld.


Dit is de tijd van het jaar dat afgestudeerde masters in de geneeskunde de keuze maken voor het traject van hun latere carrière. Iedereen specialiseert nu, van huisarts tot neurochirurg. Of zoals mijn goede vrienden in de klinische praktijk dat zeggen: de beenhouwers, de metsers en de zielknijpers gaan nu voor hun toekomst.


Er zijn 42 erkende specialiteiten in België maar het aureool dat rond elke opleiding hangt varieert nogal. Heden ten dage is het al neurochirurgie dat de klok slaat: alleen de studenten met de allerbeste curricula komen hiervoor in aanmerking, schrijft dr. Finoulst. Ik vrees dat ze tegen de tijd dat ze afgestudeerd zijn alweer gedateerd zijn.


Volgens mij ligt er een grote toekomst in de gastro-enterolgie nu meer en meer auteurs erop wijzen dat ons tweede brein in onze buik ligt. En dat werpt dan weer een nieuw licht op de zo verguisde discipline van de psychiatrie die zich al te lang in de zwachtels van de pseudofilosofisch gezwets en de namaakliteratuur gehuld heeft. De discipline lijdt nog altijd onder de charlatanerie van Freud tot Lacan, met uitstapjes naar Wessely en cognitieve gedragstherapie als wondermiddel. Om Mindfulness niet te vergeten.


Ik citeer dr. Finoulst: "Voor psychiatrie, heerst een nijpend tekort en zijn kandidaten schaarser. Wie hiervoor kiest, krijgt dan ook met vooroordelen te maken. De verhalen liegen er niet om. "Juffrouw," zegt de stageleider-orthopedist tegen zijn dokter-stagiaire, "ziet u die twee wagens ginds op de parking staan? Die grote en die kleine? Wel, als u kiest voor psychiatrie, rijdt u later met die kleine wagen. Kiest u voor orthopedie, dan zal het die grote zijn, dat is namelijk mijn auto." Zei een cardioloog tegenover een beloftevolle student: "Maar meneer, met uw punten gaat u toch geen psychiater worden?" Sommige geneeskundestudenten verliezen hun idealen al tijdens hun opleiding, met dank aan sommige opleiders die ze al lang kwijt zijn. Terwijl huisartsgeneeskunde vroeger ‘de mindere' keuze was, is dat vandaag psychiatrie. Uitschuivers als "juffrouw, wordt u toch maar huisarts", zijn grotendeels verleden tijd. De uitspraak deed mijn oude professor traumatologie tegen een verbouwereerde dokter-in-opleiding in de tv-reeks Dokters van morgen, omdat ze zijn vraag niet meteen kon beantwoorden. Mede daardoor kiezen vandaag veel meer studenten bewust voor het huisartsenberoep, overigens een veelzijdige en boeiende stiel. Beloftevolle jongeren moeten hun keuze onbevooroordeeld en onbevangen kunnen maken, dan worden het allemaal topdokters."


Marleen Finoulst heeft groot gelijk. Ze vergeet alleen te vermelden dat de academie waar ze zelf deeltijds haar belegde boterham verdient, er niets aan doet om die wantoestanden te verhelpen. Het is niet omdat het Waer is dat het echt waar is. En dat streven naar topdokters, dat leidt toch alleen maar naar bedrog, moord en doodslag.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

12:55 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.