27 augustus 2017

Pak nieuwe huisartsenarme gemeenten


Wie zich na zijn studies vestigt in een "prioritaire zone' kan een premie krijgen voor "een eerste installatie". Dat geldt ook voor wie verhuist van een prioritaire zone naar een andere prioritaire zone als de premie voordien nog niet was aangevraagd.


Zowel loontrekkende (bijvoorbeeld in een wijkgezondheidscentrum) als zelfstandige huisartsen kunnen de premie aanvragen. Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid dreigt in 43 nieuwe gemeenten een tekort aan huisartsen. Die bevinden zich dus in een prioritaire zone.


Wie zich tussen 1 juni 2017 tot en met 31 december 2018 vestigt in Affligem, Anzegem, Beerse, Begijnendijk, Bertem, Bierbeek, Boechout, Deinze, Destelbergen, Edegem, Genk, Grobbendonk, Haacht, Haaltert, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Herent, Herenthout, Herne, Herselt, Houthulst, Hove, Huldenberg, Kalmthout, Kasterlee, Laakdal, Lier, Lierde, Londerzeel, Melle, Mesen, Mortsel, Peer, Poperinge, Roosdaal, Rotselaar, Rumst, Sint-Gillis-Waas, Sint-Katelijne-Waver, Tervuren, Tielt, Vleteren en Waarschoot, komt in aanmerking voor een vestigingspremie van 20.000€.


In vijftien gemeenten is het huisartsentekort opgelost. Het gaat om Berlaar, Bree, Ham, Houthalen-Helchteren, Kruishoutem, Lommel, Mol, Oudenaarde, Sint-Amands, Sint-Denijs-Westrem, Tienen, Wingene, Wommelgem, Zulte en Zwevegem. Wie zich daar vestigt NA 31 december 2017 heeft geen recht meer op die premie van 20.000 euro. Op de vorige lijst, die nog geldig is tot eind dit jaar, staan 185 gemeenten, het jaar daarvoor waren dat er 180. Vorig jaar kregen 159 artsen zo'n premie, in 2015 waren dat er 99.


Woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat het aantal 'huisartsenarme' gemeenten in Vlaanderen inderdaad stijgt. Huisartsenarme regio's zijn gemeentes of zones met minder dan 90 huisartsen per 100.000 inwoners. In dunbevolkte gebieden van minder dan 125 inwoners per km² ligt de grens op minder dan 120 huisartsen per 100.000 inwoners. In de lijst die deze week bekend werd gemaakt staan 204 prioritaire zones. Het kan dan kan gaan om gemeenten, deelgemeenten, of bepaalde wijken in grote steden waar onvoldoende huisartsen zijn.


De stijging is volgens Moonens vooral een gevolg van de vergrijzing. 'De uitstroom van oudere huisartsen wordt moeilijk opgevangen door jongere artsen. Te weinig artsen in opleiding kiezen ervoor om huisarts te worden'. Verder is er volgens Moonens waarschijnlijk ook een effect van de opkomst van groepspraktijken.


Bron : https://www.zorg-en-gezondheid.be/een-lening-enof-een-pre...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

07:55 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar