07 augustus 2017

Zesjarige Max lijdt aan zeer agressieve hersenstamkanker


De wereld staat stil voor het gezin van Lenny Sterckx en Manu Hendrix uit Humbeek. Bij hun oudste zoontje Max (6) werd in december van vorig jaar een zeldzame hersenstamtumor ontdekt.


Tot kort voor Kerst was er geen enkele aanleiding om te vermoeden dat iets mis wat met de energieke, lieve en attente Max. Tot hij plots moeilijkheden ondervond bij het eten, evenwichtsstoornissen vertoonde en last kreeg van hoofdpijn. Onderzoeken brachten het keiharde verdict: een ponsglioom, ofwel hersenstamtumor.


De agressieve kanker zit verweven door alle levensnoodzakelijke zenuwen in het hoofd. Deze kankervorm is niet vergelijkbaar met andere kankersoorten. De kankercellen reageren namelijk niet of nauwelijks op gewone behandelingsmethoden en de tumor kan operatief niet verwijderd worden. In ons land krijgen jaarlijks twee tot drie kinderen deze vreselijke diagnose te horen.


Behandeling

De wereld van het gezin stort in. Nog maar net geconfronteerd met het vreselijke nieuws gaat Max er zienderogen op achteruit. De Belgische dokters kunnen Max niet helpen. Toch blijft het gezin strijdvaardig. Ze trekken naar Frankrijk voor een behandeling die de klassieke radiotherapie combineert met zeer specifieke medicijnen. De situatie van Max stabiliseert, maar Max kan niet meer zelfstandig bewegen en kan niet meer praten.


De behandeling kon de groei van de tumor vertragen, maar helaas blijkt het effect van de behandeling niet van lange duur. Geconfronteerd met deze nieuwe tegenslag, legt het gezin zich hier niet zomaar bij neer en speurt ze verder de wereld af naar een oplossing. Na omzwervingen in Duitsland en Londen beslist het gezin om naar Mexico te vertrekken. Dokters in het Mexicaanse Monterrey hebben een nieuwe behandeling ontwikkeld die de volledige tumor bestrijdt en succesvol zou zijn. Net als elke andere ouder grijpen Lenny en Manu elke kans om het leven van hun zoontje te redden.


Sinds begin juni vertoeven Max, kleine broer Leo en de ouders in Monterrey. De behandeling werd onmiddellijk opgestart en de eerste signalen zijn hoopgevend. Max is een doorzetter. Hij wordt sterker en zijn spraak komt beetje bij beetje terug.


Geen terugbetaling


De diagnose, de zoektocht, de verschillende behandelingen… De uitdaging voor het gezin is groot. Zowel emotioneel als financieel. Vrienden en familie proberen hen massaal te steunen. En dat doet hen zichtbaar deugd. Maar de behandeling in Mexico is duur en kost 200.000 euro, maar wordt in ons land niet terugbetaald. Opnieuw geeft het gezin de moed niet op en probeert ze via verschillende kanalen geld in te zamelen, maar toch blijft de schrik dat ze de behandeling moeten stopzetten omdat ze die niet kunnen betalen.

Vrienden en familie zullen ook de komende maanden initiatieven organiseren om de hoge facturen te bekostigen. Giften storten op rekeningnummer BE06 0018 0653 9922 op naam van SteunMax.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

19:09 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.