26 juli 2017

We leven beter en korter

 
We zijn in het hart van Gent en lunchen bij het begin van de Gentse Feesten. Het gesprek gaat over de wonderbaarlijke geneeskracht van wijwater, de leugen van de Summer of Love, de tijden van vroeger die helemaal niet beter waren dan de tijden van nu en de voorbije twintig jaar ging de levensverwachting er jaarlijks met gemiddeld twee maanden op vooruit. Dan signaleert onze gastheer dat het tegendeel waar is: de levensverwachting is voor het tweede jaar op een rij gedaald.


De levensverwachting bij geboorte is sinds 2015 licht gedaald tot 80,9 jaar. De daling doet zich vooral voor bij vrouwen, zegt Statbel. Dat betekent dat wie nu twee jaar oud is 64 dagen minder zal leven dan wie in 2014 het levenslicht zag.


We nemen nog een glas wijn want we rijden met de trein en er is toch ook goed nieuws: de lichte daling van de levensverwachting is minder uitgesproken voor mannen (-1 dag) dan voor vrouwen (-123 dagen). Daardoor wordt het verschil tussen beide geslachten kleiner, een evolutie die al aan de gang is sinds het midden van de jaren 90. Toch leven mannen gemiddeld 78,55 jaar, en vrouwen 83,16 jaar. Dat maakt een verschil van 4,61 jaar.


Volgens onze gastheer, die behalve als huisarts ook academisch actief is en die van statistiek zijn stokpaardje gemaakt heeft, komt dit in de eerste plaats door het feit dat steeds meer mensen bewust kiezen voor euthanasie. En dat fenomeen doet zich vooral voor bij het hoger opgeleide deel van de bevolking, die er ook financieel beter voor staat.
Betekent dit dat we op weg zijn naar de zoveelste cesuur in onze maatschappij? Na inkomen en kennis, kunnen we nu ons nu ook opsplitsen naargelang levensverwachting. Dit zou betekenen dat de laagste inkomensgroep weliswaar langer leeft maar in minder comfortabele omstandigheden dan de top van de maatschappij. Statbel schijnt dit vermoeden te bevestigen.


Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat de meeste bewoners met de laagste inkomens heeft kende in 2015 de kleinste daling in levensverwachting met een afname van 20 dagen (-0,06 jaar). De levensverwachting bereikte er 80,86 jaar. In Vlaanderen kwam de daling uit op 64 dagen (-0,17 jaar), maar de levensverwachting bereikte er nog steeds het hoogste niveau van het land: 81,79 jaar. In Wallonië leidde de daling van 81 dagen (-0,22 jaar) tot een levensverwachting bij de geboorte van 79,26 jaar.


En de migrantenbevolking en in het verlengde de nieuwe Belgen van de tweede of derde generatie hadden in 2015 nog steeds een iets hogere levensverwachting bij de geboorte dan de Belgische bevolking: 81,19 jaar voor de eerste tegenover 80,84 jaar voor de tweede. De afname was echter iets meer uitgesproken voor de buitenlandse bevolking (-0,24 jaar) dan voor de Belgische bevolking (-0,18 jaar), waardoor het verschil tussen deze twee groepen kleiner wordt.Het slotzinnetje "en ze leefden nog lang en gelukkig", zou dus anders moeten geformuleerd worden bedenk ik in de trein terwijl de uitbundig getagde wereld van Brussel Zuid in beeld komt.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

09:17 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.