14 juli 2017

De verloren nieuwe generatie artsen


Ik was op weg van de ene historische vergissing, Louvain-la-Neuve, naar de andere historische twistappel, Brussel, toen ik hen bij de oprit oppikte. Het weer was laf zoals dat heet, er stond een onweer op uitbreken en op de radio draaide het zoveelste zomerprogramma met de zoveelste wereldberoemde Belgische acteur de soep in. Ik was toe aan een zinvol gesprek. Mijn intuïtie was juist: studenten, of beter afgestudeerde studenten. In de geneeskunde dan nog wel.


De wereld van de gezondheidszorg blijft aan een duizelingwekkend tempo veranderen. Tien jaar geleden zou ik gezworen hebben dat het jongelui waren op weg naar een festival. Zij waren op weg naar UZ aan het Westen van de Noordrand om voor hun eerste te baan te solliciteren. Op sneakers, in jeans en shirt. De tijd dat een individuele arts op zoek ging naar een individuele vestigingsplaats waar hij een patiëntele zou kweken is definitief voorbij.


De gezondheidszorg in zijn meest rauwe en primaire vorm van vroeger mag misschien nog ergens bestaan bij de bocht van de rivier, maar hier in het centrum van het land is ze definitief dood. Het kabinet om de hoek, waar ik en mijn hele familie op consultatie-uren zomaar kon aanlopen is voorgoed gesloten. De dokter ging uiteindelijk met pensioen, liet de IT aan de volgende generatie, kreeg een herseninfarct en moest zich niet langer meer zenuwachtig maken over fusies, bijscholing, zorgpaden en wachtdiensten. Hij is zelf wachtende geworden.


Ze praatten honderduit over hun toekomstplannen, hoe ze na een paar jaar de Oceaan zouden oversteken om bij te studeren, hoe ze Nederlands leerden om naar Leiden en Rotterdam te kunnen gaan. Het leven was boeiend en uitdagend. Geen woord over patiënten of collega's. Het meeste belang hechtten ze aan hun voortschrijdende kennis.


Patiënten — die hunkeren naar persoonlijke relaties en menselijke contacten op lokaal niveau- leken zelfs een hinderpaal op weg naar dit wetenschappelijk Walhalla.


Ik vroeg of ze geëngageerd waren in de gezondheidspolitieke wereld. Het artsensyndicaat, de wetenschappelijke vereniging, de specialistenfora. We naderden de Quatre Bras, werken in Wezembeek, vrachtwagens in de file, even opletten nu.

Ik besloot door de stad te rijden en ze een lift te geven tot Jette. Ondertussen ratelde de vrouwelijke kant van het duo door. Over die oude mannen en vrouwen die zo vervelend waren, die van hun stoel niet meer afkwamen, die nog net tot aan hun appartement aan zee reden en daar een ijsje aten. En samen met deze verandering van de zee, die nu warmer was, was ik nu ook getuige van de opkomst van een nieuw ras van de toekomstige gezondheidszorgleider.

Hun frontlinie was niet langer die van de generatie voor hen. Zelfs de gelikte nieuwe leider van goed onder de 50 op zijn Italiaanse schoenen sprak hen niet aan. Zij zagen geneeskunde als een business opportunity. Met een challenge. Altijd op zoek naar beter. Zeker niet alleen voor het geld. Ik bedacht hoe zij binnenkort bij evenementen en conferenties als "grote en visionaire gezondheidszorgleiders" op het podium zouden staan.


Hoe ze in the cloud met hun collega's in Sidney en Los Angeles zouden skypen, operaties op afstand uitvoeren, commentaar geven en vragen stellen bij moeilijke ingrepen. Bestuurszaken interesseren hen niet. Die laten ze over aan mensen waarvan de meesten van hen nooit een echte patiënt hebben gezien, nooit een echte wisselwerking met een echte patiënt hebben gehad en nooit een echte patiënt -hebben behandeld.


De meeste van die nieuwe artsen hebben weinig zicht op de frontlijn. De meeste van hen hebben geen interesse in een leidinggevende functie in een ziekenhuis of een wetenschappelijke instelling en laten die rol over aan mensen die geen enkele klinische opleiding gekregen hebben maar die wel een potentieel van honderden of duizenden hooggekwalificeerde artsen onder hun commando hebben.


De nieuwe generatie artsen dreigen dat werk over te laten aan econometristen, verder afgestudeerde verpleegkundigen en juristen, en waar dat toe kan leiden heeft 2008 bewezen.


Ik ontmoet zo veel geneeskundestudenten tegenwoordig, die staan te popelen om aan goedbetaalde banen in de gezondheidszorg te beginnen, maar dit willen doen zo ver weg als mogelijk van de frontlinies. Een onheilspellend teken van hoe de toestand kan evolueren. Thuisgekomen lees ik in The New Yorker online een ingezonden reactie van een Amerikaanse internist die schrijft: "Because if health care is to truly improve, thrive, and be well placed for the next several decades, only clinicians should be the real health care leaders."


De schrijver is dr. Suneel Dhand, auteur van Thomas Jefferson: Lessons from a Secret Buddha en blogger op DocThinx.


Ik zette mijn lifters af in de drop. Er komt nog meer regen. Een mens weet soms pas te laat hoe gelukkig hij had kunnen zijn.


Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

08:42 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.