30 juni 2017

Betere opsporing en behandeling sikkelcelziekte


De Nederlandse onderzoeker Marein Schimmel aan de Universiteit van Amsterdam heeft een doorbraak bereikt in de diagnose van sikkelcelanemie.


In twee klinische studies zag Schimmel dat de hoogte van de nucleosoomwaarden in het bloed van patiënten met sikkelcelziekte mogelijk goed kan voorspellen welke patiënten met een crise risico lopen op een ernstige long-complicatie, acute chest syndroom. Deze veelbelovende klinische biomarker kan de opsporing van patiënten met het risico op complicaties van sikkelcelziekte mogelijk verbeteren. Daarnaast heeft ze waarschijnlijk een nieuwe speler gevonden in de complexe ontstaanswijze van crisen, de frequente pijnaanvallen waaronder sikkelcelpatiënten lijden. Ook vond ze een mogelijk therapeutisch aanknopingspunt voor patiënten met een crise. In een experimentele patiëntenstudie ontdekte zij dat ijzerbindende middelen een potentieel therapeutisch middel zijn voor patiënten met sikkelcelziekte in crise.


Patiënten met sikkelcelziekte lijden aan chronische bloedarmoede, frequente pijnaanvallen (crisen), orgaanschade en vervroegde sterfte. Met behulp van biomarkers kunnen patiënten met risico op complicaties van de ziekte vroegtijdig opgespoord en eventueel behandeld worden. Op dit moment zijn er geen goede biomarkers beschikbaar.


https://www.sanquin.nl/en/research/theses/theses-2017/the...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

19:53 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.