28 juni 2017

Grootste charlatan kan zich burn-outcoach noemen


De Vlaamse psychologen reageren tegen het toenemende aantal zelfverklaarde specialisten in kwakzalverij. Ze roepen daarom de overheid op om de wildgroei aan 'burn-outcoaches' aan banden te leggen.


In een open brief aan Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) en zijn federale collega Maggie De Block (Open Vld) kaarten de Vlaamse psychologen de wildgroei aan van 'experts' die mensen met een burn-out helpen en vragen ze een beschermd statuut. "Vaak zijn dat mensen zonder enige achtergrond in de zorg, geneeskunde of psychologie", zegt neuropsycholoog Michael Portzky van het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge in Het Laatste Nieuws. "Wat ze te bieden hebben, is meestal niet in verhouding tot de sommen die ze vragen. Van ontgoochelde klanten die de stap zetten naar medische hulpverlening, horen we sommen tot 175 euro per bezoek aan zo'n 'expert'."


"En baat het niet, dan schaadt het in dit geval meestal wél. Het probleem begint met een juiste diagnose. Werknemers die onder de stress zitten door een autismestoornis, zijn niets met de lulkoek van een burn-outcoach die het heeft over hoge sensitiviteit. Er zijn gevallen bekend waarbij kwakzalvers mensen aanraden om te stoppen met hun antidepressiva of zo in de verkeerde richting sturen dat ze een wanhoopsdaad plegen. Eén expert heb ik zelf horen vertellen dat maag- en darmklachten bij stress ontstaan omdat onze ziel op de leeftijd van vier jaar langzaam begint aan zijn weg van kop naar tenen. En dat kan op latere leeftijd dan klachten met zich meebrengen. Met dat soort spirituele nonsens begeleiden ze zieke mensen. En dat brengt goed op, dus iemand doorverwijzen naar een echte arts doen ze liever niet."


Hoeveel burn-outcoaches er in ons land actief zijn, weet geen mens. "In het beste geval zijn dat beginnende psychologen of artsen, maar zelfs dan hebben ze wellicht nog niet voldoende bagage om iemand met een burn-out goed te helpen. Ze zijn zeker niet allemaal van slechte wil, maar als het misgaat dan is er geen enkele controle. Na een zelfmoord van haar zoon wilde een moeder een klacht indienen tegen de coach die hem had behandeld, maar geen enkele autoriteit of medische orde houdt hier toezicht op."


Bij het kabinet-Peeters (CD&V) benadrukken ze dat de minister zijn voorstel voor meer burn-outpreventie doet met de steun van dokters van Revida, een gespecialiseerd ziekenhuis in Bornem. Minister van Volksgezondheid De Block laat weten dat ze erg benieuwd is naar de brief van de psychologen en dat "de kwaliteit van zorgverlening inderdaad essentieel is. Zeker binnen de geestelijke gezondheidszorg".

Marc van Impe

Bron: MediQuality

10:08 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

8 jaar geleden heb ik een jaar lang 74 euro betaald om mij te helpen bij mijn ziekte CVS en .....bij een psycholoog. Op een keer ben je uitgepraat en heb je nog steeds de indruk dat men je de roze bril wil doen passen en vraag je je af wat doe ik hier nog. Wie nood heeft aan praten moet de ziekte of aandoening begrijpen en liefst aanvoelen als specialist. Wat ben je met iemand die zijn timer aanklikt en je de rekening geeft en je de volgende afspraak maakt.Kwakzalverij bestaat ook in de medische wereld of stel ik mij aan ???

Gepost door: Kathleen | 28 juni 2017

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.