25 juni 2017

Celyad boekt succes bij behandeling dikkedarmkanker


Het Belgische biotechbedrijf Celyad is erin geslaagd om met immunotherapie de tumorgroei te stoppen bij twee patiënten met dikkedarmkanker die uitbehandeld waren, zonder aanzienlijke neveneffecten. Bij een patiënt met pancreaskanker was het resultaat minder. De tumorgroei vertraagde, maar werd niet gestopt.


De komende weken en maanden worden de patiënten verder opgevolgd en krijgen andere patiënten met borst-, dikkedarm-, pancreas-, eierstok- en blaaskanker tot tien keer hogere dosissen ingespoten. Celyad test deze technologie ook uit bij patiënten met bloed- en lymfeklierkanker.


Celyad ontwikkelde een complexe technologie gebaseerd op CAR-T (Chemeric Antigen Receptor T-cells) en NKR (Natural Killer Receptor), die nu zijn nut bewijst voor behandeling van 'solide' tumoren. Het potentieel is enorm: jaarlijks krijgen bijna een half miljoen mensen in de VS en Europa de diagnose van dikkedarmkanker. Volgens analysten kan Celyad jaarlijks zo'n 20.000 uitgeprocedeerde patiënten kan behandelen. De kostprijs van zo'n therapie schatten we op 120.000 à 150.000 dollar per patiënt.


Celyad heeft enkele 'sleutelpatenten' om celtherapie te ontwikkelen op basis van cellen van derden, niet van de patiënt zelf dus. Dat is in principe een pak goedkoper. Onder meer het Zwitserse farmabedrijf Novartis betaalt Celyad om die technologie te gebruiken.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

06:31 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.