23 juni 2017

Een app voor mannen die niet naar de dokter gaan


Mijn collega had een “moedervlekje” in zijn hals. Het vlekje werd een bultje. Het bultje werd een vlek. Mijn collega heeft nu huidkanker. Hij vond mijn hoed komisch staan, beschermde nooit zijn huid tegen de zon, smeerde geen zonnebrandcrème, en ging nooit naar de dokter. Te weinig tijd.


Maar hij liep wel rond met een stappenmeter, kocht de nieuwste wearable, trainde voor de halve marathon. Misschien was "ADA" een uitkomst geweest voor hem.


Het is een bekend beeld: de man die weigert naar de dokter te gaan. Uit Nederlands onderzoek uit 2013 blijkt dat 84 procent van de Nederlandse vrouwen ten minste één afspraak met de huisarts had, tegenover ­72 procent van de mannen. De vrouwen gaan ook vaker dan de mannen; gemiddeld 5,2 keer versus gemiddeld 3,4 keer per jaar. En dan is er nog een belangrijk verschil zegt James Mahalik, een Amerikaanse psycholoog: ‘Mannen zoeken later hulp dan vrouwen. En als ze dan eindelijk bij de dokter zijn, stellen ze weinig vragen.'


Voor zo'n mannen kan "Ada", een in Londen en Berlijn gebaseerde startup die in april samen met de NHS in het VK van start ging, een oplossing zijn. Ada is een door Artificiële Intelligentie gestuurde 'arts'.


Het bedrijf prijst zichzelf aan als een mobiele "persoonlijke gezondheidsadviseur en telegeneeskunde app". Het stelt vragen via een conversationele interface die zo ontworpen is dat elk symptoom gescreend wordt, en biedt daarop informatie over wat de oorzaak zou kunnen zijn. En indien nodig, biedt het vervolgens een follow-up extern overleg met een echte dokter.


CEO Daniel Nathrath en Chief Medical Officer Dr Claire Novorol hebben zes jaar aan de app gewerkt. De eerste versie was uitsluitend voor dokters bestemd en moest hen betere diagnoses helpen stellen. Dezelfde database en slimme back-end biedt nu consumenten toegang tot een veel meer consumentvriendelijke front-end.


Volgens de oprichters van het bedrijf is een van de belangrijkste voordelen van een AI-gedreven gezondheidszorg app zoals Ada, de emancipatie van patiënt die beter gefundeerde beslissingen kan nemen. Of, om kort door de bocht te gaan, Ada zorgt ervoor dat de patiënt een arts consulteert wanneer dat echt moet en niet wanneer dat niet nodig is. Ada is een concurrent voor Babylon, een gelijkaardige app die gebaseerd is op de knowhow van twee ontwikkelaars van DeepMind, een Brits bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, dat in 2014 overgenomen werd door Google.


"Ada kreeg een echte geneeskundeopleiding en werd zes jaar getraind aan de hand van echte casussen, en het platform wordt aangedreven door geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) gecombineerd met een uitgebreide medische knowledge base die vele duizenden vragen, symptomen en diagnoses bevat," zegt CMO Novorol.


"Bij elke evaluatie houdt Ada rekening met alle beschikbare informatie, met inbegrip van zijn medische voorgeschiedenis, symptomen, risicofactoren en meer. Via machine learning en via meerdere gesloten feedback loops blijft Ada's intelligentie groeien. "


Maar er is meer dat Ada biedt. De medische kennis verdubbelt om de vijf jaar. Artsen moeten dus steeds meer kennis tot zich nemen. Daarnaast komen er elk jaar voortdurend nieuwe richtlijnen die de arts uit zijn hoofd dient te kennen. De ontwikkeling van AI kan daarbij een grote hulp zijn. Dankzij deze technologie kunnen richtlijnen geautomatiseerd geïntegreerd worden in het systeem, wat de arts veel werk scheelt, waardoor er meer tijd over blijft voor de patiënt. Maar kunstmatige intelligentie bedreigt ook een aantal medische specialiteiten. Deze specialisten bevinden zich in het oog van de storm.


Het meest bedreigde specialisme is de radiologie. Supercomputer Watson kan enorm grote hoeveelheden medische beelden verwerken. Geen enkele radioloog kan 500 miljoen radiografieën in zijn hoofd hebben. Vergeleken met de analyse door een computer is de analyse van de radioloog een artist impression. Het herkennen van beelden is zeker een van de meest spectaculaire vooruitgang van artificiële intelligentie.


Met een toepassing als Google Lens toonden wetenschappers van Stanford in februari in Nature aan dat voor het opsporen van huidkanker het algoritme efficiënter was dan menselijke specialisten.


Ontwikkelaars als Ada beweren niet dat ze de arts op elk moment kunnen vervangen. De app is ontworpen om de rol van de mens te vergroten en helemaal niet te vervangen. Dit gebeurt zeer tastbaar op twee manieren: de AI helpt als een pre-screen raadpleging die indien nodig, doorverwijst naar een echte arts voor verder advies, of helpt bij het maken van een digitale papieren digitaal dossier voordat een eerste consultatie plaatsvindt.


Door de antwoorden op enkele van de meest voor de hand liggende symptoom-gerelateerde vragen stippelt de app een route uit en wordt veel tijd bespaard bij elke follow-up.


Aangezien de app live gaat is er continu feedback van echte artsen, wat zorgt voor een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Dit is helemaal anders dan voorgeprogrammeerde apps of ‘Skype your doctor' achtige toepassingen. Vandaar ook dat de NHS een samenwerkingsverband heeft afgesloten.


https://ada.com/faq/

Marc van Impe

Bron: MediQuality

07:35 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.