22 juni 2017

Artsen en ziekenhuizen kunnen straks ook failliet gaan


Voor de ziekenhuizen en hun bestuurders wordt het opletten geblazen. Een op de drie Vlaamse ziekenhuizen draait met verlies. In Wallonië en Brussel is dat zelfs het geval voor 43% van de ziekenhuizen. Per 1 september zullen die ziekenhuizen, net zoals andere verenigingen zonder winstoogmerk (vzw’s), failliet kunnen gaan. Vele gemeenten die deze ziekenhuizen nu financieel steunen en in ruil daarvoor mandaten opnemen in de raden van bestuur zouden wel eens voor de optie kunnen kiezen.


Tot nu vallen vzw's buiten de faillissementswet, maar een wetsontwerp dat door minister van Justitie Koen Geens eind april werd ingediend brengt daar verandering in. De federale regering wil daarmee tot een modernisering van de insolventiewetgeving komen. Ook de bestuurders van al deze vzw's kunnen officieel over de kop gaan, voor zover zij hun mandaat beroepsmatig opnemen.


Ook beoefenaars van een vrij beroep, zoals artsen en apothekers kunnen binnenkort over de kop gaan. Ze worden verplicht de boeken neer te leggen als ze hun schulden niet meer kunnen betalen en er geen uitzicht is op een verbetering van hun financiële situatie.


Positief aan dit verhaal is dat ze in voorkomend geval ook toegang krijgen tot de reddingsboeien die al bestaan voor ondernemers, precies om een faillissement af te wenden en een doorstart mogelijk te maken. Tot nu toe bleef enkel schuldbemiddeling over, terwijl vzw's moesten vereffend worden.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

09:02 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.