08 juni 2017

Pelgrimage op andermans voetenGeen tijd om zelf op bedevaart naar Lourdes, Banneux of Oostakker te gaan? Slaat de midlifecrisis toe maar heb je teveel werk om alles achter jou te laten en op pelgrimage te gaan. Of heb je tere voetzolen en wil je geen blessures oplopen op de weg naar Santiago de Compostela, Fátima of een ander heilig oord. Dan is er nu een oplossing.

In Italië hebben ze al een jaar of drie codista's die tegen (fikse) betaling voor u in de rij gaan staan. De Portugees Carlos Gil gaat letterlijk nog een stapje verder. De gewezen makelaar van 52 wandelt tegen betaling van 2.500 euro in jouw naam naar het katholieke bedevaartsoord Fátima. Dat bedrag is uiteraard exclusief het branden van een kaarsje of het opzeggen van een rozenkransgebed. Na afloop stuurt Gil u een certificaat met daarop stempels, verstrekt door kloosters en kerken langs de route.

Gil begon zijn business in 2002, vertelt hij aan Reuters en AFP. Hij maakt jaarlijks één of twee pelgrimstochten. Hij bouwt daarmee verder op de Middeleeuwse traditie waarbij rijke of druk oorlogvoerende adel monniken in hun naam een bedevaart lieten maken tegen fikse betaling. De familienaam Pelgrims zou daar vandaan komen: professionele bedevaarders van vader op zoon.


De Katholieke Kerk vindt het maar niks. Luther is voor minder de reformatie begonnen. Zij noemt het dan ook doodgewone omkoping. Andere pelgrims spreken van „een schande". Gil benadrukt dat hij het niet om het geld doet. Hij betaalt met de 2.5000 euro alleen zijn zijn onkosten en zijn onbetaald verlof. Een idee voor de minister van Tewerkstelling. We zouden met inlooptrajecten kunnen beginnen naar het kapelletje van de eeuwigen dorst.


Meer info: https://youtu.be/JZfXenK2fE4

Marc van Impe

Bron: MediQuality

10:27 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.