25 mei 2017

Wie migraine heeft leeft 7 jaar langer, zegt de osteopaatIn de journalistiek kom je gemiddeld meer oplichters, gekken en politici tegen dan intelligente, eerlijke mensen. Dat heb ik snel geleerd. Maar de journalistiek van vandaag is ook niet meer die van gisteren. Gelukkig maar.


Ik heb de tijden nog meegemaakt dat je omwille van je relationeel gedrag met strenge hand uit de redactie verwijderd werd door een chef redacteur die achteraf niet alleen tekstschrijver van een premier maar ook nog eens vaste klant van een bordeel in de buurt van de Vlaamse schouwburg bleek te zijn. Die tijden zijn gelukkig voorbij. Maar of het nu beter gaat is maar zeer de vraag.


Zo hoorde ik op de Vlaamse omroep een weirdo ongestraft verkondigen dat je als migrainepatiënt maar beter gelukkig kan zijn want dat je minstens zeven jaar langer gaat leven en statistisch minder ongevallen hebt. Het grote licht van dienst was ene osteopaat Thomas D'havé die in "Van Gils & Gasten" mocht bewijzen dat osteopathie een zoektocht is naar oplossingen in een doolhof van fysieke klachten.


"Thomas kent de kortste weg naar buiten!". Migraine treft zowat 1 op de 5 Belgen in meerdere of mindere mate. Ik miste vorige week de lunchafspraak met mijn dochter wegens haar migraineaanval. We rateerden deze winter de helft van onze vakantie wegens een migraine van de geleerde vrouw. Ik heb geleerd hoe devasterend deze ziekte is die veel meer is dan een barstende hoofdpijn.


Maar osteopaat Thomas D'Havé presteerde het om vanuit zijn zogezegde evolutionaire geneeskunde (KPNI-methode) en zonder tegenspraak te verklaren dat de echte artsen totaal fout zijn. Vroeger dacht men dat ziekten vooral genetisch bepaald werden, zegt deze wonderdoktoor die duur geld haalt bij voetballers en andere beeldrecht-ondernemers.


De man hangt een theorie aan die stelt dat het humane genoom nog niet half zoveel genen omvat als een maïsplant… ik citeer Marleen Nijs van de Belgische KPNI vereniging : "De medische wetenschap heeft zich veel te veel gefocust op genen. Ondertussen is gebleken dat genen wel te maken hebben met ziektegevoeligheid, maar in slechts 0,2 à 2% van de gevallen echt oorzaak zijn van ziekte. Epigenetica daarentegen is veel belangrijker dan eerst verondersteld.


Een spectaculair voorbeeld houdt verband met ‘father absence', waaruit blijkt dat vaderloos zijn een enorme impact heeft op de fysische en psychische gezondheid, én op het gedrag van de kinderen. Een groot onderzoek in de VS concludeerde dat de afwezige vader de ‘Hundred Billion dollar Man" is, want zoveel kost het ‘father absence syndrome' jaarlijks aan de gemeenschap. Andere onderzoeken stelden dat fysisch contact tussen vader en kind ervoor zorgt dat het kind fysisch steeds meer op de vader gaat lijken, zélfs als deze niet de biologische vader is."


Maar terug naar ‘dokter' D'Havé: "Mensen met migraine hebben statistisch minder ongevallen omdat ze gevaar ruiken. Spreekwoordelijk dan, ze zijn gewoon alerter en meer gefocust. Nog een voordeel: als het lichaam een bacterie binnenkrijgt, dan doet het er alles aan om te verhinderen dat die de hersenen infecteert door de bloed-hersenbarrière af te sluiten. Mensen met migraine hebben een grotere capaciteit om dat te doen." D'Havé noemt zich een specialist in de klinische psycho-neuro-immunologie.


"Dat is een nieuwe en snelgroeiende wetenschap die stelt dat het symptoom nooit het echte probleem is. Concreet kijken we niet naar de migraine op zich, maar naar de persoon die migraine heeft. Het gaat altijd om verschillende factoren die samen de oorzaak vormen. We maken een spreekwoordelijke film van het leven van de patiënt en keren terug naar het moment waarop de klachten zijn ontstaan. Zo zoeken we de risicofactoren die uit de literatuur bekend zijn en die een rol bij die klachten zouden kunnen spelen."


Alvast is het goed te weten dat "mensen die nooit vis hebben gegeten of van wie de moeder tijdens de zwangerschap nooit vis heeft gegeten, een groter risico hebben op migraine." Voilà, een afwezige vader, een moeder die nooit vis at en een osteopaat uit Sint-Amandsberg wiens sterkte het is "om zwaktes op te sporen die vaak al jarenlang aanwezig zijn, die jou dwingen tot compensatie en zullen leiden tot blessures. " Ik geloof dat een vroege deskundige interventie van kapitaal belang is om ernstige blessures te vermijden, schrijft deze holistische totaalaanpakker die zegt dat "wanneer je de meest krachtige motor hebt, maar geen remmen, je reeds problemen ondervind bij de eerste bocht." Een garagist ook nog.


Ik ben het zelden eens met dokter Louis Ide , algemeen secretaris van N-VA en arts, maar in deze treed ik hem voor 200 % bij: elke keer dat een wetenschappelijke theorie aangevallen wordt en overeind blijft, wordt ze sterker. En ik pleit ook voor de installatie van een wetenschappelijke raad bij de VRT en niet alleen daar. Ik zou stellen dat dit bij alle media moet gebeuren, net zoals redacties een beroep doen op experten voor fiscale, financiële en juridische zaken.


Ik ben het echter niet met Ide eens dat minderheidsstandpunten niet aan bod moeten komen in de media. Ide stelt dat die minderheidsstandpunten in de wetenschap eigenlijk niet bestaan. "Ofwel is iets wetenschap ofwel is het dat niet. Ik wil hiermee niet zeggen dat alle wetenschappers er allemaal dezelfde ideeën op na houden en er geen verschillen zijn, maar dan nog moeten ze wetenschappelijk gefundeerd zijn. En in dit concrete geval is het ook helemaal niet uit te leggen met de bewering dat 'veel controversiële wetenschappers uiteindelijk gelijk bleken te hebben". Ik zou dit wetenschappelijk lichtbaken van de N-VA aanraden om nu hij de gelegenheid heeft eens de serie Genius te volgen op National Geographic. Het gaat over een man die toevallig niet in het Gentse geboren is maar toch iets te vertellen had: de heer Albert Einstein. En ik ben het niet met Ide eens dat Koen Filet een goed lid zou zijn van zo'n raad. Iemand die ideeën pikt als Jongens en Wetenschap is handig maar daarom niet wijs.


Misschien moeten we het daar in café De Jaguar eens over hebben.


http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2979761


Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

12:33 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.