23 april 2017

Artsen zetten heel dorp aan de yoghurt


In het Noord-Brabantse dorp Leende hebben twee huisartsen de bevolking zover gekregen ze massaal koolhydraten laat liggen. De artsen werden geïnspireerd door een documentaire over het “high fat” dieet van de Inuit.


De huisartsen die constateerden dat de helft van de inwoners te zwaar was, zweren nu bij een hoog-vet –laag-koolhydraat dieet. Zeker 200 mensen proberen hun overtollige kilo's kwijt te raken. Zij eten geen koolhydraten meer, maar vet, vlees, kaas en Griekse yoghurt. Daarnaast controleert de arts regelmatig om de resultaten bij te houden.

Toch is het niet zo dat het Nederlandse Leende een ongezonde plaats is. De gemeente Heeze-Leende is zelfs gezonder dan het Nederlands gemiddelde. In 2012 had 47,2 procent van de inwoners van Heeze-Leende overgewicht, tegenover 48,3 procent in heel Nederland. 10,8 procent van de mensen die in Heeze-Leende woont, had in 2012 ernstig overgewicht of obesitas. In Nederland was dat 12,7 procent.


Het hele dorp gaat aan de yoghurt titelden de Nederlandse media en het gevolg is zichtbaar: brood blijft in de schappen liggen, geen aardappelen, rijst noch pasta meer. Tegenstanders verwijten de artsen "cherry picking", het bijeen rapen van argumenten die een bepaalde visie helpen te onderbouwen en het selectief weg laten van alle andere publicaties en argumenten die dat tegen spreken.


De gemiddelde levensduur van de Eskimo's is maar liefst 10-14 jaar korter dan die in Nederland. Hart- en vaatziekten en diabetes blijken nauwelijks te verschillen en het aantal herseninfarcten per 1.000 mensen ligt bij deze bevolking aanzienlijk hoger. Hoog-vet-laag-koolhydraat voeding lijkt het risico op een reeks van ziekten en aandoeningen te vergroten.


Denk bijvoorbeeld aan negatieve effecten op de hersenen, cognitie, geheugen, mentaal welzijn, Alzheimer, autistisch gedrag, op risico's voor obesitas, verstoorde stofwisseling, metabool syndroom, inflammatie, leverschade, hart en vaatziekten risico's, vergroot risico op kanker en zelfs mogelijk op osteoporose.
Maar de voorstanders hebben sterke argumenten. Om te beginnen zijn de vetten en eiwitten die men in Leende eet niet te vergelijken met dat van zeehonden en af en toe een potvis. Yoghurt was in het begin enkel verkrijgbaar bij de apotheker en stond dan vooral voor ‘gezond'.

Uit een vorig jaar gepubliceerd Brits economisch model bleek al dat het verhogen van de dagelijkse consumptie van yoghurt bij volwassenen tot 125gram per dag het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 9% vermindert, wat een besparing van 140 miljoen £ zou genereren binnen de 5 jaar en 2,4 miljard £ meer in 25 jaar.


In het Verenigd Koninkrijk is diabetes goed voor ongeveer 10% van de uitgaven van de National Health Service. De NHS zette het model op toen uit meta-analyse bleek dat yoghurtconsumptie mogelijk beschermend werkt tegen diabetes type 2.


Bij uw dienaar werkt het in elk geval wél. Ik verloor met zo'n dieet meer dan 15 kilogram en blijf sindsdien op gewicht zoals dat heet.


Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

09:48 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

, uw dinars, Caroline

Gepost door: Caroline De winter-Van Hecke | 08 mei 2017

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.