26 maart 2017

De link tussen het geloof in de vrije wil en je geluk


Mijn vriend heeft 13 jaar gestudeerd en heeft geen vrije wil meer. Hij is in de modder vast gereden. Op weg naar een weekendhuisje dat hij gehuurd had in de Ardennen volgde hij blind zijn GPS. Ik geloof dat steeds meer mensen hun vrije wil kwijt geraken.


Daarom geloof ik nog altijd in mijn eigen cloud : mijn geheugen. En gebruik ik in twijfelgevallen de oude vertrouwde opvouwbare GPS van Michelin. Je wordt een Chinees, zeg ik. Heb ik ongelijk?


Ik lees in Frontiers in Psychology dat Westerse en Aziatische mensen weliswaar een ander beeld hebben van de vrije wil, maar dat ze allebei geloven dat de vrije keuze gelukkiger maakt. Jingguang Li, professor aan de Dali University, ontdekte dat Chinese teenagers een duidelijk verband zien tussen een vrije wil en geluk. Eat your heart out Xi Jinping, maar 85% van de Chinese tieners gelooft in vrije wil, en dat werd positief gecorreleerd met geluk. En wat meer is, zij zien net als wij de vrije wil als de mogelijkheid om onafhankelijke keuzes maken, waarbij het resultaat van de keuze niet wordt beïnvloed door gebeurtenissen uit het verleden. Dat valt even tegen voor de zij die geloven in de maakbare mens. Voor de gepredestineerde calvinisten. En voor de freudianen.


Het argument tegen het bestaan van de vrije wil is dat elke beslissing die we maken volledig beïnvloed is door onze levenservaring, zodat een bepaalde keuze precies omwille van deze ervaring onze manier van reageren op een voorbestemde manier zal bepalen, wat dus de vrije keuze uitsluit. De aanhangers van het werkelijke socialisme gebruiken desnoods de kogel in de nek als uiterste remedie tegen de vrije wil. De aanhangers van de grote Weense fantast houden het bij ervaringen in de moederschoot. De predestinatie aanhangers denken dat de Heer alles beschikt heeft.


Dit is vrijwillig geschreven. De drie geloofsovertuigingen hebben moeite met persoonlijke verantwoordelijkheid, schuld, ambitie en toekomstplanning. Interessant is dat eerdere studies met Westerse deelnemers aantoonden dat mensen die in de vrije wil geloven de neiging hebben om gelukkiger te zijn. Li en zijn team waren geïnteresseerd in de vraag of een geloof in vrije wil het geluksgevoel bij de Chinese mensen kan beïnvloeden.


Westerse cultuur wordt beschreven als individualistisch, waar mensen grotendeels gericht zijn op persoonlijke successen in plaats van gemeenschappelijke doelen en waar concurrentie de norm is. Collectivistische culturen, zoals die van China en Japan, hebben de neiging om zich meer te richten op groepsdoelen, zoals die van een werkgroep of een familie, en hebben minder aandacht voor persoonlijke vrijheid. Mensen uit oosterse landen associëren het gebrek aan vrije wil met meer geluk, betere werkprestaties en academische prestaties en minder negatief gedrag zoals het vreemdgaan.


Daarentegen geven westerse deelnemers die geloven in vrije wil meer toe aan materiële ontmoedigen en bezondigen ze zich vaker aan bedrog, agressie en daalt hun zelfbeheersing. Mijn vriend beantwoordde na zijn ervaringen op de hoogte van Conrad perfect aan deze criteria.


Li stelt zich nog vragen over de correlatie tussen meer geluk en vrije wil. Hij wil zijn experimenten verder zetten. Mijn vriend gelooft opnieuw in de vrije wil. Hij heeft aan één experiment genoeg. Hij gaat de Ardennen niet meer in zonder een echte wegenkaart. Hij wil opnieuw vrij zijn route kiezen. Het was koud 's nachts daarboven op de heide van Conrad. Zeer koud, voor die boer met zijn tractor voorbij kwam.


Referentie
Bron: Li C, Wang S, Zhao Y, Kong F and Li J (2017) The Freedom to Pursue Happiness: Belief in Free Will Predicts Life Satisfaction and Positive Affect among Chinese Adolescents. Front. Psychol. 7:2027. doi: 10.3389/fpsyg.2016.02027


Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

18:01 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.