12 maart 2017

Je bent je naam


 
Pieten zien er uit als Pieten, en Jannen worden herkend als Jannen. Dat is nu wetenschappelijk onderzocht en statistisch bevestigd in de Journal of Personality and Social Psychology.


We weten al langer dat je gezicht voor een belangrijk deel bepaalt hoe je sociaal gepercipieerd wordt: sympathiek, agressief, verstandig of dom. Nu blijkt uit onderzoek ook het omgekeerde: de sociale perceptie heeft invloed op je uiterlijk? Israëlische onderzoekers onderzochten daarvoor een sociaal label dat van bij het begin van ons leven aan onze identiteit gekoppeld is: onze voornaam.


De onderzoekers Yonat Zwebner en Ruth Mayo van The Hebrew University of Jerusalem, en Anne-Laure Sellier, van de HEC Paris, gingen uit van de hypothese dat aan elke naam een aantal stereotypen kunnen gekoppeld worden die zich manifesteren in het voorkomen van de naamdrager.


In 8 verschillende studies werden proefpersonen met een onbekend gezicht geconfronteerd en kregen daarbij de kans daar één van de vier of vijf voorgestelde voornamen te koppelen. In 25 tot 40 procent van de gevallen (afhankelijk van het aantal namen waaruit ze konden kiezen) bleken de proefpersonen opvallend goed in staat te zijn om de juiste naam aan de juiste foto te koppelen. De proefpersonen slaagden er dus in om de juiste naam aan de juiste foto te koppelen.


Hadden ze geblinddoekt hun vinger zomaar op een naam moeten zetten dan hadden ze volgens de kansberekening slechts (wederom afhankelijk van het aantal namen in de lijst) slechts 20 tot 25 procent positief gescoord. De onderzoeken liepen in Israël en Frankrijk. Er werden 94.000 gezichten gebruikt. En er werd op gelet dat de deelnemers afkomstig waren uit het totale sociaal-economische spectrum. Onderzoekers lieten proefpersonen foto's zien van mensen die ze niet kenden. De proefpersonen moesten vervolgens raden hoe die persoon heette. Ze konden daartoe kiezen uit een lijstje met daarop vier of vijf namen.


De onderzoekers vermoedden dat we bepaalde stereotyperingen aan bepaalde namen koppelen. Die stereotyperingen zijn overigens cultuurgebonden, want Fransen ‘herkennen' beter Franse gezichten terwijl Israëli's daar dan weer slechter op scoren, en omgekeerd.


De onderzoekers Waarbij de mogelijkheid geopperd wordt dat mensen – onbewust – hun uiterlijke verschijning veranderen zodat deze beter past bij de culturele normen die samenhangen met hun naam, zo stellen de onderzoekers. "We kennen dat van andere stereotyperingen – zoals etniciteit en geslacht – waarbij stereotype verwachtingen die anderen van ons hebben, bepalen wie we worden," schrijft onderzoeker Yonat Zwebner. "Eerder onderzoek heeft aangetoond dat er culturele stereotyperingen verbonden zitten aan namen en de manier waarop iemand eruit ziet. Zo stellen mensen zich voor dat iemand die Bob heet een ronder gezicht heeft dan iemand die Tim heet. Wij geloven dat deze stereotyperingen – door de tijd heen – het uiterlijk van het gezicht kunnen veranderen."


Die theorie wordt weer onderschreven door een ander experiment. Dit experiment toont aan dat het zien van de delen van het gezicht die gemakkelijk door iemand veranderd kunnen worden (bijvoorbeeld de haardracht) voldoende zijn om een ander correct de naam van die persoon te laten raden. "Deze resultaten suggereren samen dat het uiterlijk van het gezicht de sociale verwachtingen die er zijn omtrent hoe iemand met een bepaalde naam eruit zou moeten zien, weerspiegelt," zegt onderzoeker Ruth Mayo. Ze wijst erop dat we eigenlijk vanaf de geboorte in hokjes worden gestopt. "Niet alleen op basis van het geslacht, etniciteit en sociaal-economische status, maar ook door de keuzes die anderen maken wanneer ze ons een naam geven." Voor wie echt geïnteresseerd is staan alle data van alle experimenten op het Open Science Framework https://osf.io/


http://www.apa.org/pubs/journals/releases/psp-pspa0000076...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:03 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.