10 maart 2017

Een trol schaadt imago huisartsen in opleiding


Fake news is als vergif. Wil de consument het gretig tot zich nemen, dan moet namaak nieuws om echt geloofwaardig te zijn altijd een stevige portie echt nieuws bevatten. Trollen –nog zo’n nieuw begrip in de media- weten dat als de beste.

Dat hebben we van de geboren nieuwsmanipulatoren uit linker- en rechterhoek geleerd. Zowel autoritaire regimes van links als van rechts geven hun draai aan de realiteit. Een staaltje daarvan verscheen vorige week in De Artsenkrant waar met grote zin voor drama op pagina twee werd aangekondigd dat de regering de huisartsenopleiding wil inkorten. De beroepsopleiding zou in plaats van drie nog tweeënhalf jaar duren. En daarmee zou ze 705 miljoen euro uitsparen.


Zowat alle gesprekspartners en betrokken partijen, inclusief de minister van Volksgezondheid die daar overigens niet bevoegd voor is, vielen uit de grijze lucht. Zij kreeg wel de gare peren doorgeschoven. In feite gaat het om een reorganisatie van de opleiding waarbij de dubbele nomenclatuur die gaat afstuderen, toch de gelegenheid krijgt om een volwaardige maar ietwat ander georganiseerde praktijkopleiding te krijgen.


Iedereen is het daarover zowat eens, behalve één hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de UGent, de heer Jan De Maeseneer die het blijkbaar nodig vond om zijn ideologische hakken nog eens in het zand te zetten. De passage van de heer De Maeseneer die tegen de pensioenleeftijd aanleunt, zal een opluchting teweeg brengen.


Zijn alarmerende berichten over de staat van de huisartsengeneeskunde, het stemgedrag van zijn studenten, hun sociaal engagement tot en met de onweerstaanbare drang om zich in een wijkcentrum te engageren heeft bij al menig weldenkend mens uit de praktijk kwaad bloed gezet.


Maar sinds zijn fameuze rapport uit 1989 zijn we het van hem gewend dat er rond het begin van de lente vanuit de Gentse beemden de uitbarsting van de Krakatau aangekondigd wordt. Telkens gaat dit zorgen voor een mars van de blote-voetengeneeskunde naar Cubaans model, gevolgd door een aardverschuiving en 0.02 graden klimaatopwarming. De realiteit is dat de eerste kikkers in de Blaarmeersen gesignaleerd worden. Het is niet het nachtelijk gerommel van een vulkaan maar het baltsgedrag van de anura dat we horen.


Vorig voorjaar werd de Gentse professor voor het eerst in vijftien jaar geconfronteerd met een rechtse politieke meerderheid: meer dan de helft van de studenten koos voor N-VA (24 procent), Open VLD (24 procent) of Vlaams Belang (7 procent). Erger nog, de toekomstige artsen vinden het principe eigen schuld, dikke bult, zo slecht nog niet.


Voor artsen die vaak met kwetsbare mensen zullen te maken hebben die door onkans en ziekte toch in de problemen geraken, hoewel ze ‘hun best doen', is dat toch een merkwaardige opvatting, vond professor De Maeseneer. Het bleek een storm in een glas water. En iedereen is het er ondertussen over eens: wie zijn best niet doet, verspeelt zijn kansen.


Ook nu gaat het om niet meer: de opleiding wordt aangepast, gewijzigd dus, maar beantwoordt perfect aan de Europese normen. Volgens De Maeseneer zijn de haio's niet te spreken over een mogelijke inkorting van de huisartsenopleiding. Het zou heel wat imagoschade opleveren, stelt het Haio Overleg Platform. Hoofdredacteur Geert Verrijken noemt het een aberratie.


Het is een mooi woord dat ik al lang niet meer gehoord had. Ik ken er ook een voor iemand die onjuiste berichten met kwade bedoelingen verspreid: een trol.


Marc van ImpeBron: MediQuality

21:29 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.