13 maart 2017

Mannen kunnen geen klok lezen


Het leven is een Zweedse triller. Ibsen schreef het al. Mannen zijn bang belachelijk gemaakt te worden door vrouwen, vrouwen vrezen vermoord te worden door een man, zegt een interviewee in 'Made in Europe' door Dimitri Verhulst. Ik hoor hoe bij de wissel van de nachtploeg een verpleegster haar collega vraagt even te wachten om mee te lopen naar de parking.


Ik heb dit eerder gehoord. Bij het verlaten van de campus. Na een avond in het theater. Ik lees in De Tijd hoe Uber tot een karikatuur verwordt. Er broeit een schandaal rond het bedrijf dat van disruptie zijn bedrijfsfilosofie gemaakt heeft.


Een schandaal dat draait om veel meer dan om seksisme en opportunisme. Silicon Valley is deze week zichzelf tegengekomen, schrijft de krant. Ik denk dat de Valley niet de enige symbolische plek is maar dat we hier staan voor een kantelpunt dat veel meer consequenties gaat hebben dan de grab 'm by the pussy president Donald Trump kan verzinnen - of zijn beperkte gedachtegoed. Het wereldbeeld gaat om het universum dat hoogopgeleiden waar u lezer toe hoort, en waar u zich dagelijks onbewust van bent.


Het heeft niets vandoen met de arbeidsvoorwaarden van de vele illegale en legale zorghelpers die mijn urinaal komen reinigen, mij koffie brengen en mijn beddengoed verschonen maar om die honderdduizenden artsen en zorgverstrekkers, wetenschappers, uitvinders en ontwikkelaars die niet alleen systematisch minder betaald worden dan hun penis-dragende collega's maar die diezelfde mannetjes herleiden tot wat ze in feite zijn: een karikatuur van de grootsprakerige, zelfingenomen macho. Dat de omgeving waarin die überman werkt iets vrouwonvriendelijker is dan gepermitteerd, verrast eigenlijk niemand. Ook daarin blijkt de dagelijkse realiteit ontstellend weinig te verschillen van de van Trump.


Ex-werkneemster Susan Fowler van Uber schildert op haar blog een verbijsterend beeld van de bedrijfscultuur. Ze was er amper in dienst, of haar nieuwe chef vroeg haar via chat al om seks. Ze rapporteerde hem bij de personeelsdienst, waar ze het advies kreeg om overplaatsing te vragen naar een ander project – want de man in kwestie was een ‘high performer' en dus onaantastbaar. Ze leerde in de maanden nadien dat Uber doordrongen was van dergelijke praktijken. Uiteindelijk werd ze bedreigd met ontslag als ze er bleef over klagen. Ze hield de eer aan zichzelf en stapte op. Dat gaf nog eens aanleiding tot de actie #Delete­Uber, waarbij mensen elkaar via Twitter aanmoedigden om Uber van hun smartphone te wissen.


Travis Kalanick, de hoofdgrabber van Uber, kondigde inmiddels een intern onderzoek aan. Na de onthullingen van Susan Fowler is die hashtag terug. Mannen onderschatten de werkelijkheid.


Er staan enorme financiële belangen op het spel. Op papier is Uber nu zo'n 70 miljard dollar waard. Dat zou wel eens kunnen veranderen. Het onderzoek van het marktonderzoeksbureau PerryUndem zegt u hoe laat het is. Tenzij u geen klok kan lezen.


Om de resultaten van dit onderzoek te raadplegen klik op deze link: 
Men underestimate the Sexism Faced by Women


Marc van Impe

Bron: MediQuality

 

09:05 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.