09 december 2016

Nooit meer stemmen

Ik zit in de wachtzaal en lees in een oude krant de vraag: ‘Wat als we democratische verkiezingen vervangen door een systeem van kunstmatige intelligentie?' De vraag komt niet van een of andere flippo die een populair boek geschreven heeft maar van een serieuze academica, mevrouw Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur Wageningen U&R en schrijfster.

Fresco, die ik heb leren kennen als een no-nonsens dame schrijft dit naar aanleiding van de benoeming van Trump als president van de VS, wat in onze kranten van ‘weldenkend Europa' betreurd wordt als het failliet van de democratie.
Fresco: "Toch is de kern daarvan juist dat iedere stem telt, dus ook de stem van de xenofobe, anti-homo racist die zo scherp contrasteert met al die weldenkende lezers. Alleen, wat betekent het nog dat iedere stem telt, als de jonge generatie niet meedoet? Jongeren zijn, zo bleek in het VK en de VS, niet geïnteresseerd in stemmen.
Diegenen die in de Amerikaanse steden protesteren tegen Trump gaven toe dat ze niet naar het stembureau geweest waren. Dit is het nieuwe patroon: wel uitgesproken meningen, geen stemmen. Jongeren, maar ook heel veel ouderen zeggen dat ze „niet meer geloven", in overheden, politici, partijen. Deze ideologie van tegen-zijn zonder duidelijk onderbouwde keuzes ondermijnt de democratie, die immers draait om afwegingen tussen ongelijksoortige belangen."
Ik denk aan mijn eigen generatie, die massaal de barricaden op ging om te protesteren tegen de bourgeois en om haar overtollig testosteron kwijt te raken. Want daar waren de interessante meiden te vinden. Wat een vergissing was, want de interessantste porren stonden niet binnen de sproeistraal van de waterkanonnen. Het is niet makkelijk om de democratie te vernieuwen.
Fresco lanceert een gedachte-experiment. Wat als we democratische verkiezingen vervangen door een systeem van kunstmatige intelligentie? Stel je voor dat van alle burgers de voorkeuren opgeslagen worden: wat ze lezen, schrijven, eten, met wie ze omgaan, waar ze vaak komen, wie ze goedkeuren en afkeuren.
Die mogelijkheid is echt minder ver weg dan u denkt. Het e-health platform van de heer Frank Robben gaat al veel verder dan de informatie die menselijke programmeurs hebben ingevoerd. Combineer zijn kruispuntbank met de signalen afkomstig van sensoren in apparaten die gedrag registreren, mobiliteit, koopgedrag, gezichtsuitdrukkingen, sociale netwerken en straks mogelijk ook voedselinname.
Doe daar de data van de ziekenfondsen bij . En de analyse van deze enorme, continue datastromen biedt totaal nieuwe patronen, zowel collectief als individueel. Daar kun je van alles uit afleiden, bijvoorbeeld welk gedrag leidt tot betere gezondheid of minder milieudruk.
En uit het gedrag kun je, met aanvullende enquêtes, ook de bijbehorende waarden benoemen. Die zijn te vertalen in politieke voorkeuren. Vandaar is het geen grote stap om verkiezingen overbodig te verklaren. Meningen kunnen immers permanent gevolgd worden, en als de collectieve mening omslaat, waarvoor van te voren drempelwaardes afgesproken kunnen worden, kan het beleid aangepast worden. Of de leiders. Om het gedachte-experiment in extremis door te voeren: moeten we de hele regering niet door een programma van kunstmatige intelligentie vervangen?
Nu al beschikken we over snelle zelflerende programma's. Dat kan niet van zelflerende ministers zeggen.
Fresco ziet big data niet uitsluitend als een gevaar, wat verfrissend is. Op basis van uw data weten we wat u zou stemmen en hoeft u het niet meer zelf te doen. Dus pleit ze voor de vervanging van politieke leiders door artificiële intelligentie. Waarom niet? Erger dan de mens kan het niet worden. We moeten er alleen voor zorgen dat de artificiële intelligentie die ons gaat regeren niet door stervelingen wordt misbruikt.
Binnenkort zit ik met de minister aan de tafel. We hebben een gespreksonderwerp. En mijn tandpijn is over.


Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

 

09:17 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.