05 augustus 2016

Wachtdiensten van 24 uren: maak de siesta verplicht

We hebben een zomerse barbecue onder vrienden. Het betere werk van de betere slager. Uiteraard zijn er vier meesterchefs die elkaar aan de roosters verdringen. Vier mannen, gewapend met een vork en een fris pintje. Behalve één: onze vriend de spoedarts die uitgezakt in een transat in dromenland verkeert. Een bekend schouwspel : de dokter is vrij, de dokter valt in slaap. Spoedartsen, dat is bekend, leiden een hels leven. Zeker als ze , zoals hij, wachten van 24 uren kloppen. De stakhanovisten van de spoed worden ze wel eens genoemd, de dwangarbeiders van de geneeskunde, zegt hij zelf. Een paar jaar geleden is hij na zo’n wachtdienst in de gracht beland. Hij is met het probleem bekend. Maar regels zijn regels en het ziekenhuis verwacht dat zich opoffert en voor 100% inzet.

In Frankrijk heeft een diensthoofd van de spoedafdeling daar iets op gevonden. In het perifeer ziekenhuis van Evreux worden de spoedartsen verplicht om in de loop van de namiddag een siesta te nemen van 45 minuten. Dr Arnaud Depil-Duval wil niet dat zijn dokters nog 24 uur aan een stuk van wacht zijn. De spoedarts die het eerste deel van de nacht doet krijgt een verplichte pauze om 14 uur, hij die de tweede shift draait moet om 17 uur de riem afleggen. Wie niet wil of kan slapen mag sporten, lezen of wat in de tuin van het ziekenhuis wandelen maar krijgt gegarandeerd geen oproepen, behalve bij echte calamiteiten.

"Het waren de artsen zelf die het moeilijkst te overtuigen waren," zegt diensthoofd Arnaud Depil-Duval, " zodanig is hun arbeidsethos misvormd." Het resultaat was direct zichtbaar. Bij de dagploeg liep alles zoals het hoort en bij de nachtploeg was er een zichtbare verbetering van prestaties merkbaar. En de dokters zelf voelen zich er een heel stuk beter bij. Geen houten kop meer bij de debriefing.

Dr Arnaud Depil-Duval, die zelf reserveofficier is, liet zich inspireren door een militair handboek van het Franse Institut de recherche biomédicale des armées (Irba) dat het heilzame effect van een power nap beschrijft bij wachtposten. Onderzoek heeft bewezen dat een effectieve slaap van 20 tot 30 minuten de ideale break betekent. Langer slapen zorgt voor een kater bij het ontwaken, korter slapen heeft geen zin. In elk geval zijn wachtdiensten van 24 uren niet meer van deze tijd, ook niet voor artsen, al dan niet in opleiding. Rond de klok werken is nu eenmaal niet zinvol, na een halve dag nemen de cognitieve vaardigheden radiaal af en maakt iedereen, ook artsen, fouten. Arnaud Depil-Duval gaat nu een veldstudie opzetten om het effect van zijn maatregel wetenschappelijk te bewijzen. Welk Belgisch diensthoofd die zijn artsen en aio's aanstuurt op de oude manier, neemt dit voorbeeld over?

http://www.whatsupdoc-lemag.fr/actualites-article.asp?id=...

 

Marc van Impe

Bron: MediQality

 

16:42 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.