09 juli 2016

Dr. Google garandeert cyberchondria

Op feestjes zijn we altijd de pineut: is het de ene kennis niet dan is het een ander familielid dat ons even terzijde neemt met een dringende vraag over een hoestje achterin de keel, schele hoofdpijn in de morgen of geelachtig vochtverlies, jeuk waar men niet kan krabben of een doof gevoel in de linkerknie. En wat dat wel zou kunnen wezen? Kan de geleerde vrouw misschien haar idee daarover geven? Daar zijn we binnenkort gelukkig van af, nu Dr. Google over een paar dagen zijn app voor iOS en Android op de markt brengt. Maar is de uitkomst betrouwbaar?

Heel wat artsen menen van niet, andere maken er zelf heimelijk gebruik van. Dr. Google zal de komende maanden alleen in het Engels beschikbaar zijn, maar reken maar van yes, dat er snel een Nederlandse versie op de markt komt. Dagelijks wordt Google immers miljoenen keren geconsulteerd in verband met gezondheidskwesties, in totaal gaan meer dan 1 op de 20 van alle zoekopdrachten hierover, 1 op de 5 van die zoektochten gaat specifiek over symptomen. De markt is dus verzekerd.

Vraag Google informatie over een symptoom, zoals "schele hoofdpijn," en je krijgt een lijst met verwante aandoeningen, zoals migraine, spanningshoofdpijn of sinusitis. Tik "hoofdpijn" in, en je krijgt informatie over hoe hoofdpijn behandeld kan worden en of u een arts moet raadplegen.

Een heel team van artsen van niet de minste medische faculteiten als de Harvard Medical School en de Mayo Clinic hebben nauwgezet alle mogelijke criteria geanalyseerd, in een algoritme gegoten, en in mensentaal omgezet. Per lemma werden minimaal 11 artsen ingezet, verzekerde Amit Singhal, Google's vice president.

"Veel mensen gaan, wanneer ze ziek zijn, voor hun eerste informatie een beroep doen op het Internet," zegt Ateev Mehrotra, professor aan de Harvard Medical School. "Gezien Google's bekendheid, betekent dit dan ook dat ze bij Google te rade gaan. We weten ook dat het proces niet heel goed werkt, dus was het nodig om een en ander op punt te stellen."

Vorig jaar had Google 400 van de meest klassieke medische zoektermen klaar, gaande van artritis tot een rood oog. Nu is dit al uitgebreid tot 900 aandoeningen. Google benadrukt dat het geen diagnose stelt – dat zou juridisch te zeer kantje boord zijn- maar dat het een vertrekpunt biedt.

Professor dr. Renaat Peleman, hoofdarts UGent, is in elk geval voor: 'Dit zal de mensen beter helpen. ‘ zegt hij in De Tijd. ‘Nu gaan ze op het internet, zien ze tientallen diagnoses, de ene al erger dan de andere, en eindigen ze met de schrik voor een dodelijke ziekte. Dat mensen googelen is goed, maar we moeten vermijden dat ze hun eigen diagnose stellen. Dankzij de artificiële intelligentie van Google en de algoritmes die worden gebruikt, krijgen ze een gps voor een diagnose. Dat is een goede zaak. Nu stelt de arts nog de diagnose, maar over enkele jaren zit de computer mee aan het stuur.'

Zijn collega Guy Hans, hoofdarts UZA, is tegen: 'Vroeger gingen de mensen raad vragen bij familie en vrienden, nu zoeken ze op Google. Dat valt niet meer te stoppen. Ergens is dat ook wel oké, want ze komen dan beter voorbereid naar de arts. Maar ze hebben vaak de neiging het ergste voor waar aan te nemen, waardoor het voor de arts dan moeilijk is om het tegendeel te bewijzen. Bijkomende onderzoeken zijn dan nodig voor de patiënt de arts gelooft. Een professionalisering van de Google-informatie zal daar weinig aan veranderen, vrees ik.'

Een zoekterm die in elk geval nog niet werkt is cyberchondria, wat veroorzaakt wordt door te veel googelen. De volgende vraag of het komende familiefeest wordt welke zoekmachine we aanraden? Dokter Google of Gezondheid.be?

Marc van Impe

Bron: MediQuality

Marc van Impe

10:54 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.