30 juni 2016

Brexit zet heel Brits gezondheidszorgsysteem op de helling

De British Medical Association is in shock nu onomstotelijk vast staat dat het UK de Europese Unie moet verlaten, dat leren we in de wandelgangen van het Europees Parlement in Brussel waar een zegedronken Nigel Farage door zijn collega’s met de nek wordt aangekeken. Groot-Brittannië's lidmaatschap van de EU was immers goed voor de gezondheid van de natie, de internationale samenwerking garandeerde niet alleen de kwaliteit van de zorg, maar bovendien leverde de EU duizenden gezondheidswerkers aan de NHS, zeggen alle Britse medische organisaties.

Het Royal College of Physicians (RCP), dat 30.000 artsen vertegenwoordigt, zegt nu ronduit dat een Brexit de volksgezondheid en de publiekegezondheidszorg grote schade zal toebrengen. De British Medical Association (BMA), die 150.000 leden heeft, officieel neutraal, heeft nog voor de verkiezingen een document gepubliceerd waarin tal van voordelen van het lidmaatschap van Groot-Brittannië voor de NHS, de medische wereld en de volksgezondheid en slechts een handvol nadelen werden opgelijst. Het heeft niet mogen helpen.

Uit een online poll van onze partner M3 Health blijkt dat slechts 30 % van de dokters voor een Brexit waren, maar dat slechts 20% geloofde dat zo'n uitreding werkelijkheid zou worden. En geen enkele dokter geloofde dat de voorstanders van de Leave Campaign, zoals Nigel Farage, Boris Johnson en Eurosceptisch arts en gewezen minister Andrew Murrison ooit maar in werkelijk eraan dachten dat 5.2 miljard £ van de Britse bijdrage in de NHS zou geherinvesteerd worden. Chief Secretary to the Treasury Greg Hands, zeg maar de minister van Financiën, had gewaarschuwd dat zo'n belofte totaal vals en oneerlijk was.

De RCP en de BMA stellen nu dat het UK miljarden ponden onderzoeksgeld, afkomstig van de grote Europese investeringsfondsen zullen moeten missen. En dat is niet alles, daarnaast kan het UK ook geen beroep meer doen op de Europese kwaliteitscontrole, moet het afrekenen met het vertrek van het EMA uit Londen en zal het veel meer moeten betalen voor gezondheidsproducten en medicatie die uit de EU komt.

Uit een document van de BMA blijkt ook dat maar liefst 30.000 artsen of 11 procent van de medici in het UK, hun opleiding kregen in een derde lidstaat van de European Economic Area - dit is de EU, plus IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein - wat ze te danken hadden aan het vrije verkeer binnen die lidstaten. Dat moet opnieuw onderhandeld worden.

De voorzitter Simon Stevens, die 75 procent van ziekenhuisdirecties vertegenwoordigt, zegt dat de uittreding uit de EU een personeelscrisis zal veroorzaken in de gezondheidszorg, waar in totaal ongeveer 130.000 burgers uit andere EU-landen werken. 55.000 van de 1.2 miljoen NHS personeelsleden in Engeland alleen komen uit derde EU-landen. Die dreigen nu hun werkvergunning te verliezen en vallen nu buiten de NHS loonregeling. Het zijn precies die immigranten die geviseerd werden door Farage en cie.

De Leave campaigners wuiven dit nu weg, maar brengen geen argumenten aan. Marek Sacha, CEO van de thuiszorgorganisatie Revere Care, zei dat "het feit alleen al dat men van de NHS een argument in de twist tussen Leave en Remain heeft gemaakt, schokkend is. Groot-Brittannië dat de rug naar de EU gekeerd heeft, zal meer dan waarschijnlijk zijn gezondheidsuitgaven moeten verminderen en dit zal nog meer barsten in onze reeds beschadigd National Health System creëren." Hij voorziet vooral een groot tekort aan personeel voor de thuiszorg, dat voor een overgroot deel afkomstig is uit Zuid- en Oost-Europese EU-landen.

De EU-wetten zetten ook de tabaksfabrikanten onder druk met een nieuw verbod op gearomatiseerde tabaksproducten, die nu in het UK weer vrij op de markt mogen en die jongeren aanmoedigen om te roken. Nieuwe EU-voorstellen dwingen ook voedingsbedrijven naar vermindering van het gebruik van schadelijke transvetzuren in hun producten , een wetgevend proces dat in het UK helemaal opnieuw moet opgestart worden.

Kortom, de Brexit betekent voor zowel artsen als patiënten een ramp.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

12:09 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.