25 mei 2016

Regel je digitale erfenis

Hebt u uw erfenis geregeld? Ik dacht dat ik dat gedaan had maar blijk me zwaar vergist te hebben. Uiteraard heb ik onze notaris een en ander opgedragen, we hebben een huwelijkscontract, een doorzichtige financiële structuur en goede afspraken gemaakt. Maar als ik plots kom te overlijden, dreigt een belangrijk stuk van mijn erfenis voor altijd in het niets te verdwijnen. Ik heb het dan over mijn digitale erfenis. Want kent al mijn wachtwoorden als ik er zelf al niet in slaag om die allemaal te onthouden? Wie weet welk document staat voor welke inhoud? Ik ben ondertussen zo’n tien laptops verder plus een paar PC’s, heb altijd trouw updates en back-ups gemaakt, maar mijn digitale administratie is voor mijn erfgenamen een moeras.


Het begint al met mijn smartphone: daar kan niemand zomaar in. Op mijn laptop staan mijn verzekeringen. Toen ik begin dit jaar enkele vervallen polissen moest vereffenen bleek al snel dat mijn eigen administratief systeem al lang niet meer up-to-date was. laat staan dat mijn verzekeraar iets geregeld had. De maatschappij waar ik me via de beroepsvereniging had aangesloten bleek driemaal overgenomen te zijn en nu deel uit te maken van een grote Belgische groep. Die zette in maart alle rente uitkeringen stop omdat volgens hun data ik ruim de pensioenleeftijd bereikt had. Het heeft me vijf maanden en tal van attesten, afschriften en uitprints gekost om te bewijzen dat ik nog altijd alive and kicking ben. Maar wat zou er gebeuren als ik een fataal ongeluk krijg in het buitenland? Wie vertelt mijn nabestaanden waar ze terecht kunnen om mijn overblijfselen op hun kosten te repatriëren.


En wat met mijn bankzaken? Ik heb schulden en tegoeden, hier en daar een slapende rekening- niets zo moeilijk als een bankrekening defintief afsluiten. Zo bleek ik bij een grote Vlaamse bankinstelling een verborgen tegoed gehad te hebben. Geen kapitaal bedrag, maar toch, een driesterren lunch of drie zat er wel in. Kreeg ik op een mooie ochtend een keurige afrekening waaruit bleek dat de bank gedurende meer dan vijftien jaar netjes alle beheerskosten in debet had gebracht, zodat ik nu, na de laatste afrekening een paar euro en oneffen in het negatief stond. Of ik die wou voldoen? Ik wil het mijn nabestaanden niet aandoen.


Daarom ging ik om advies bij een digitale vriend die me om te beginnen aanraadde gelijk een digitaal executeur aan te stellen. Ik moet een bestandje maken in bv. Dropbox waarin alle belangrijke gegevens die meteen nodig zijn als mij wat zou overkomen: reis- en bijstandsverzekeringen, ziekteverzekering, uitvaartverzekering, levens- en ongevallenverzekering.


Ook moet ik zorgen voor een digitaal adresboek van iedereen die bij mijn uitvaart aanwezig mag zijn. vervolgens moet ik een digitaal pakket samenstellen met al mijn toegangscodes. Mijn wachtwoorden kan ik opslaan in een wachtwoordmanager die beheerd wordt met een moederwachtwoord. Het liefst zou ik dit moeten encrypteren, maar dan moet mijn executeur over hetzelfde encryptieprogramma beschikken. Dat lijkt me nogal gecompliceerd, dus opteer ik voor een digitale kluis.


Uitvaartverzekeraar Dela biedt www.safeinheaven.be aan. En tenslotte schakel ik me aan bij de gratis dienst http://emailfromdeath.com.


Ik dacht dat ik nu met een gerust gemoed op reis kon, maar nu blijk ik ineens zoveel nog te doen te hebben.


Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

08:19 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.