18 maart 2016

Het virus van het Zika-complot

viroloog,marc van ranst,zika

Het Zika virus is een fait divers, zei nationaal viroloog Marc van Ranst, toen de eerste verontrustende berichten de nationale pers haalden. Professor Van Ranst, die door de vorige minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx als federaal expert inzake virologie werd benoemd, verdween daarna uit de media. En terecht. Uit twee rapporten die op vrijdag 4 maart in de VS verschenen blijkt dat de link tussen het Zika Virus en ernstige geboorteafwijkingen nog veel sterker is dan gedacht. Ondertussen circuleren de samenzweringstheorieën.

Uit het eerste rapport, dat los van het tweede in The New England Journal gepubliceerd werd, blijkt dat het virus foetale cellen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van de cortex vernietigt. 29 procent van de 88 vrouwen die besmet waren droeg een zwaar aangetaste foetus. De uitkomst was doodgeboren baby, onderontwikkelde hersenen en te klein hoofd, gekrompen placenta en zenuwaantasting die zeker tot blindheid zou leiden. Andere foetussen leden nu al aan hersenverkalking en vertraagde groei. De onderzoekers  vergelijken Zika met de rubellaepidemie van 1964 die 2100 kinderlevens eiste en 20.000 gehandicapte kinderen liet geboren worden. Toen was 80 % van de Westerse vrouwen immuun voor deze ziekte. Nu is quasi geen enkele vrouw immuun tegen Zika.

De tweede studie verscheen vrijdag in Cell Stem Cell en werd uitgevoerd door researchers van het Johns Hopkins op culturen van de corticale neuarle progenitor cellen die de cortex vormen. Deze werden besmet met het Zika virus. Drie dagen na de infectie was 90% van de cellen beschadigd, konden ze niet meer delen en waren vaak al dood. Cellen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van andere hersendelen waren veel minder aangetast.

Ondertussen circuleren de samenzweringstheorieën, die net zoals virussen ogenschijnlijk onschuldig de publieke opinie besmetten, maar af en toe muteren tot een besmettelijker variant. En dan zijn de gevolgen niet te overzien. Zeker niet als die theorieën ook nog eens ondersteund worden door eminente virologen. Zoals onze nationale expert die zei dat het niet onmogelijk was dat niet het Zika virus maar het bestrijdingsmiddel daartegen verantwoordelijk zou zijn voor de microcefalie-epidemie die zich nu al in 12 landen manifesteert.

Blijkbaar hechten bepaalde academici meer belang aan de roddel die op 25 januari op de nieuwswebsite Reddit verscheen. De auteur was een redditsucksatbanning. Hij beweerde dat het kleine Britse bedrijf Oxitec onopzettelijk de Zika-epidemie had veroorzaakt. In 2011 had Oxtec bij wijze van proef genetisch gemodificeerde mannetjesmuggen losgelaten in Noordoost-Brazilië, om de knokkelkoorts te bestrijden.

De proef vond plaats in de stad Juazeiro in de deelstaat Bahia in het najaar van 2011. Een wetenschappelijk artikel over de proef stelde dat ter plaatse het aantal Aedes aegypti-muggen met 90 procent daalde. Dat maakt de methode van Oxitec veel aantrekkelijker dan het gebruikelijk sproeien met insecticide. De auteur beweerde dat de plek waar de gemodificeerde muggen waren losgelaten ook ongeveer samenviel met de locatie van de allereerste Zika-uitbraak.

Op 28 januari werd dit bericht herhaald op de alternatieve nieuwssite AntiMedia. Met daarbij een kaart waarop een grote rode pijl wees naar de stad Juazeiro. Nu zijn er zijn twee Juazeiro's in Brazilië, en de pijl wees naar Juazeiro do Norte in de deelstaat Ceará, ongeveer 300 kilometer van de muggenplek. Dit was snel ontdekt door onzindoorprikker en wetenschapsblogger Christie Wilcox.  Juazeiro en Juazeiro do Norte zijn respectievelijk 500 en 600 kilometer verwijderd van Recife, aan de kust, waar volgens deskundigen de Zika-uitbraak begon.

De reguliere media citeerden de alternatieve media maar al te graag, maar publiceerden de rechtzetting niet. Daarmee waren ze in goed gezelschap: de Russische nieuwszender RT nam het verhaal op 30 januari over, met een gekopieerde foute kaart en wat extra citaten van zogenaamde experts die in feite anti-biotech actievoerders waren.

En de tijd klopte ook al niet. De eerste melding van Zika in Brazilië was pas in 2015, maar Oxitec was al zoals vermeld in 2011 bezig met hun muggenproef. Men heeft sterke vermoedens dat het Zika-virus in Brazilië arriveerde via een uitbraak die in 2013 in Frans Polynesië plaatsvond, die op zijn beurt weer te herleiden was tot een epidemie in 2007 in Micronesië, een eilandengroep ten noorden van Australië. Met andere woorden, de genetisch gemanipuleerde muggen kregen de schuld van een ziekte die al vier jaar eerder op het vrijwel exact tegenoverliggende punt op de aardbol woedde.

Op 1 februari muteerde het bogus verhaal alweer. Op de Ecologist-website, schreef Oliver Tickell: ‘Pandora's box: how GM mosquitos could have caused Brazil's microcephaly disaster'.  Tickell citeerde artikelen uit 2001 en 2014 van deskundige Dr. Mae Wan Ho. Tickell opperde dat het DNA dat gebruikt was om de muggen van Oxitec te maken op de een of andere manier was overgesprongen naar het Zika-virus, waardoor het muteerde in een vorm waar de patiënten erger ziek van worden.

Tickells verhaal is behoorlijk technisch vanwege de citaten van dr. Ho die helemaal lyrisch wordt over ‘geïntegreerde transposon vectors' en meer geleerderige praat. Van Mae Wan Ho is de onvergetelijke uitspraak: ‘All living organisms are liquid crystalline'. Ho is al meer dan tien jaar actie aan het voeren tegen genetische manipulatie, en verdeelt haar tijd tussen het aan de man brengen van antivaccinatieleugens over BMR, bizarre ideeën over mobieltjes die kanker veroorzaken, pseudowetenschappelijke zweefkezerij over homeopathie en holistische Chinese geneeskunde. Dat Zika heeft helemaal geen DNA heeft, want het is een RNA-virus, vergaten Ho en Tickel.

Maar viroloog Marc Van Ranst propageerde nog een andere kwakkel afkomstig van Argentijnse artsen van de groep Physicians in the Crop-Sprayed Towns. Volgens hem moest hun hypothese grondig onderzocht worden. De artsen van Physicians in the Crop-Sprayed Towns (PCST) stellen dat in 2014 pyriproxyfen een insecticide,  in de besmette gebieden aan het drinkwater werd toegevoegd. Pyriproxyfen gaat de vorming van volwassen muggenkenmerken tegen", luidt het, "zoals de vleugels, de uitwendige genitalia en de mogelijkheid tot voortplanting."

Helemaal interessant wordt het als men weet dat pyriproxyfen geproduceerd wordt door Sumitomo Chemical, een partnerbedrijf van Monsanto. De WHO heeft na testen op zoogdieren besloten dat de insecticide niet schadelijk is. Volgens PCST kunnen de resultaten niet zomaar doorgetrokken worden naar de mens. Hun 6 pagina's lange rapport verscheen op 3 februari op het Internet. Het enige probleem is dat het rapport totaal fout is. Dr. Francis Collins, van het U.S. National Institutes of Health, en Dr. Anthony Fauci, van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, brandden in The Washington Post het rapport tot op de grond af.

Om te beginnen is pyriproxyfen een zeer mild larvicide, dat onder andere gebruikt wordt in vlooienhalsbanden voor huisdieren. Een volwassen man zou één theelepel zuivere pyriproxyfen moeten eten om enig gevolg te ondervinden. Omgekeerd is dat  1.000 liters behandeld water per dag voor er negatieve gevolgen zouden zijn. En dan nog blijft het larvicide nauwelijks geabsorbeerd door mensen.  Bovendien is het niet waar wat de Argentijnen zeggen: reeds in 2013 signaleerden Franse artsen een verband tussen Zika en microcefalie in Frans Polynesië, waar  17 gevallen van CNS malformatie bij 5 baby's en 12 foetussen.

Komt daarbij dat Monsanto een ideale usual suspect is. Sumitomo Chemical Japan werkt weliswaar samen met Monsanto op landbouwgebied maar niet voor de behandeling van water. Sumitomo stipt aan dat het larvicide algemeen gebruikt wordt in Frankrijk, Denemarken, Spanje, Turkije, de Dominicaanse Republiek en Colombia.  

Conclusie: de toestand is veel erger dan vermoed. En sommige academici zouden beter hun mond houden dan ongefundeerde uitspraken te doen die weliswaar goed in de markt liggen maar die finaal hun eigen autoriteit ondermijnen.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

09:55 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.