14 februari 2016

Met zestien moet je kunnen roken

Met haar oneliner dat als je op zestien oud genoeg bent voor seks, je ook oud genoeg bent om sigaretten te kopen, heeft minister Maggie De Block heel wat kwaad bloed gezet bij de politiek correct denkende kerkgangers. Ik denk dat de minister gelijk heeft. Wie van bil kan gaan, zal daarna al snel een sigaretje smoren. Zo gaat in de film, dus dat aap je na.

Je prefrontale cortex is nu eenmaal nog niet voldoende ontwikkeld, dus ga je voor instant gratification en leg je vaak extreem dom gedrag aan de dag. Tot u spreekt een ervaringsdeskundige, die zelf op zijn veertiende in de toiletten van de Koninklijke Academie van Schone Kunsten, tijdens de pauze van de les tekenen, kennis maakte met het merk Prince de Monaco en leerde inhaleren van een jongen die later priester werd en weer uittrad. Er zijn nog meer dingen die ik op dezelfde locatie van deze voorlijke knaap geleerd heb. Het heeft me menige oorvijg van vaders hand bezorgd. In het college stond op roken de doodstraf. De leraars droegen nog een soutane en rookten zelf als een schoorsteen. Het heeft niet mogen helpen. Ik ging stug door. Tenslotte was ik een puber.

Ik rook ondertussen al lang niet meer. Op mijn zesendertigste gestopt. Na een weekje griep. Van de ene dag op de andere. En dat had niets met gezondheid of financiën te maken. Geen groot inzicht. Alleen maar de vaststelling dat een glas wijn, na een week gedwongen rookonthouding, ineens echt smaakte zoals het hoorde, met alle nuances die zo lyrisch beschreven worden.

Een verbod helpt niet, dat weet elke vader met opvoedkundige ervaring. Verbod maakt dingen aantrekkelijk, creëert een behoefte, een drang om het toch één keer uit te proberen. Ik heb mijn kinderen nooit verboden te roken. Geen van hen is roker geworden. Net zo min als ik hen verbood een pilsje te drinken of de Playboy in te kijken. Ik heb hen wel aan de kop gezeurd met verhalen hoe en waarom ik het toen deed en waarom en hoe ik het nu anders deed. Roken, drinken, vrijen, auto rijden, het zijn rituele passages in het leven van nogal wat een opgroeiende mensen. Het moet niet, maar het moet kunnen.

Daarom heeft Maggie De Block gelijk. Je moet de verkoop aan zestienjarigen niet verbieden. Zij die geloven dat dit de zaligmakende maatregel is zijn hypocriet. Ik ben ervan overtuigd dat ze er dan vanuit gaan dat ze daarmee in alle goed fatsoen hun burgerplicht ingevuld hebben. Veel schijnheiliger kan je niet. Een puber met redelijke argumenten ervan overtuigen dat hij beter anders handelt, is een stuk moeilijker. En je kan het roken op specifieke plaatsen uitstekend verbieden. Achter het stuur, op de fiets, op het plein, in de winkelstraat, op festivals. Dat werkt. Weten we.

Een andere zaak is het toelaten van de e-sigaret. Ik weet niet of de minister het daar bij het rechte eind heeft. Want dit ogenschijnlijk onschuldig genotsmiddel is veel gevaarlijker dan het er uit ziet. Zo blijkt uit een studie van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat het aantal oproepen tot het antigifcentrum gerelateerd aan de e-sigaret gestegen zijn van 1 per maand in 2010 tot 215 per maand in 2014.

Dr. Tom Frieden, directeur van de CDC, haalde de rode vlag boven en zei onomwonden dat de vloeibare nicotine gevaarlijk kan zijn.  E-sigaretten bevatten naast nicotine (tot 24-36 mg/ml) heel wat andere gevaarlijke en kankerverwekkende producten zoals formaldehyde en acetaldehyde, en in de rook zitten toxische metalen zoals nikkel en chroom. En dat in veel grotere hoeveelheden dan in gewone sigaretten. De fabrikanten zijn er echter in geslaagd om hun e-sigaret door de FDA te laten erkennen als een therapeutisch middel om van het klassieke roken af te kikken. Precies de argumentatie die hier ook België gebruikt wordt als excuus om dit nieuwe gif vrij te geven.

Ik herinner me de tijd dat artsen in reclame voor Camel, de sigaret aanprezen als goed voor de gezondheid. Het was 1949 toen. Verbaas u op https://www.youtube.com/watch?v=gCMzjJjuxQI.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

08:40 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.