04 januari 2016

Het gevaar van oliebollen met Oudejaar

In geen enkel seizoen gebeuren er zoveel ongelukken met friteuses als tijdens de kerstdagen. Oliebollen en hun gevolgen, wat dacht u. Ik ken een legergeneraal die enigszins verblind en overmoedig door de drank, na een feestje besloot nog enige friet voor het gezelschap te bakken, wat resulteerde in een vierdegraads verbranding zodat hij de receptie van de gestelde lichamen met een zwaar ingetapede arm moest bijwonen.


Hij haalde de gare friet met blote handen uit het kolkende vet. Geen goed idee dus. Nooit geweten dat iemand in zoveel talen kon vloeken. Ik vermijd frituren tussen oud en nieuw. Een oplossing zou een alcoholslot op de friteuse zijn, maar zoals sommige automobilisten weten, reageren die elektronische gendarmes ook op menthol. Net de tanden gepoetst, een blauw hard muntje in je mond, een Fishermans Friend tussen de kiezen? Het A-slot gaat gegarandeerd af.


De vraag is dus: na hoeveel glazen ga je best niet frituren ? Collega Ernst Arbouw van Sir Edmund gebruikt daarvoor de Latijnse graadmeter. Volgens de Romeinen waren er zeven stadia van alcoholvergiftiging, van spraakzaamheid tot bewusteloosheid. De Romeinse vuistregel, zegt Arbouw, is dat je in stadium drie –aanhankelijkheid, gevolgd door een milde kater - moet stoppen met drinken. Arbouw: "Het ligt voor de hand dat je dan ook niet meer moet frituren."

Houdt u zich aan die gouden regel, dan is er niets aan de hand. Ik heb in elk geval een uitkomst voor gasten die toch aan de slag willen met heet vet en beslag en niet zonder oliebollen kunnen: aan de overkant van het kanaal bij de volgende brug ligt het nationale Brandwondencentrum. 24/24 en 7/7 bereikbaar. De brandweer woont bij mij om de hoek. En aan de andere kant van de straat staat een frituur. Dat is ook meegenomen.

Marc van Impe 


Bron: MediQuality

18:02 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.