12 oktober 2015

Mindful afwassen helpt

Ik sta in de keuken en de stress giert door mijn aderen. Ik heb een theekopje op het aanrecht laten vallen en het oor is er afgebroken. Niks aan de hand, zegt mijn vriend de huisarts die als behulpzame logé afdroogt en hij gooit een volgend kopje over zijn schouder. “Kopjes zat,” lacht hij. Nu ik verhuisd ben staan de dozen serviesstuks inderdaad opgestapeld in de garage. Maar dit is een erfstuk. Van de geleerde vrouw.
Een VilleroyBoch die twee wereldoorlogen overleefd heeft en met een lichtbruine craquelé aan de rand. Dit wordt streng aankijken, lange stilte, een vraag waar ik voor een keer geen antwoord op heb en een cadeautje om het goed te maken. De vaat doen is één van de meest gehate huishoudelijke klusjes, beweert de krant, en toch schuilt hier een ware mentale opknapper. De afwas doen was nog niet eerder zo aantrekkelijk. Het zal wel. Een van de mooiste uitvindingen van de mens na de onbetaalbaarheid van inwonend huispersoneel blijft voor mij de vaatwasmachine.
Ik mag me niet voorstellen dat na een hele dag nadenken, naar het plafond staren –wat ook werken is-, een boek en een krant lezen en één pietepeuterig stukje schrijven, gevolgd door een snelle run naar de winkel, het huis op orde zetten tegen de geleerde vrouw afgepeigerd van haar consultaties terugkomt, een gin tonic maken, vervolgens een plat du jour, dat ik na dat alles óók nog even de afwas moet wegwerken.
Bij de Florida State University waar ene professor Alia Canto hoog oploopt met mindfulness hebben ze onderzocht of  schotels wassen gebruikt kan worden als contemplatieve praktijk- en meditatieve methode om te focussen op het moment zelf en de op de emoties en gedachten die op dat ogenblik door ons hoofd schieten. Ik wil het niet gedaan hebben, dat focussen bedoel ik. Ik gebruik afwassen ombij te praten, ruzie te maken, een liefdesspel in te zetten –als het 's avonds laat is en de gasten zijn vertrokken-, of om op mijn eentje een laatste glas wijn te drinken en een thema voor een stuk te verzinnen. In het vakblad Mindfulness,schrijven ze uiteraard dat de methode uitermate geschikt is. Tenslotte – ik heb het al geschreven werd mindfulness ontwikkeld voor de training van kamikazepiloten- had u dus iets anders gedacht?
Maar liefst 51 studenten werden aan de vaat gezet. Voor ze aan de taak begonnen echter, kregen ze een document te lezen. De ene groep kreeg een geschrift met tips over hoe zo snel en effectief mogelijk af te wassen, de andere groep kreeg een manifest onder ogen dat geschreven was door een boeddhistische dichtende monnik. Achteraf  rapporteerde 27 procent een afname van hun nervositeit, terwijl 25 procent inspiratie voelde opkomen. De controlegroep die niet mindful bezig was rapporteerde niets. Dat was dus de gezonde groep. Als je high wordt van Dash of Ecover dan scheelt er iets aan je olfactorisch systeem, zou mijn conclusie zijn. De studie vertelt niet of er ondertussen op koperen schalen getikt werd, wie er OHM riep, en of welke temperatuur het afwaswater had. Ik heb ook vragen bij de kwaliteit van de afwasbeurt. Ik herinner me uit mijn studententijd dat je in een door een student afgewassen soepbord, zeer eenvoudig nog een portie soep kon bereiden daar er gewoon heet water in te gieten.
Voor de gestresseerde geleerde vrouw is dit misschien nog een argument om haar aan het manueel  werk te zetten. De vaat is namelijk een krachtige ontspanningsoefening, het stond in onder meer de Wall Street Journal.
"Het lijkt erop dat dagelijkse bezigheden die benaderd worden met aandacht en bewustzijn de mindfulness verbeteren", vinden de onderzoekers. Ze stellen bovendien dat dezelfde instelling bij andere huishoudelijke taken een vergelijkbaar effect zal hebben.
Ik ben het daar volkomen bij eens en wil hier ter plekke direct gedurende een paar weken een test doen met andere huishoudelijke taken zoals stofzuigen, ramen lappen, badkamers ontharen en wassen en strijken. Ook de garage moet gepoetst en misschien krijg ik de buren zover dat ze ook een profteam willen helpen bij hun wetenschappelijk onderzoek. Bij de faculteit van mijn vriend aan la pretenziosa hebben ze mijn nummer. Uiteraard wil ik alleen met de grootste universiteit dit soort van onderzoek doen.

Eerst een probleempje oplossen: de Orval is op.  

  
http://news.fsu.edu/More-FSU-News/Chore-or-stress-relieve...   

Marc van Impe

Bron: MediQuality

19:22 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.