19 september 2015

Mindfulness via het internet tegen ramschprijzen

Ik geef toe, ik ben van bij het begin een scepticus geweest wat mindfulness betreft. Niet alleen geloof ik niet in de ontwapenende sereniteit van het boeddhisme, waarop deze vorm van psychotherapie gebaseerd is, ik heb geleerd dat aanhangers van deze filosofie niet alleen in het hier en nu leven maar vooral met ik en mezelf begaan zijn. De beginselen van mindfulness werden –niet voor het eerst- toegepast door kandidaat-kamikazepiloten. Ik geloof ook niet in theorieën die gepropageerd worden door mensen die gekke, zwarte hemden dragen, net zo min als ik in architecten vertrouwen heb die in hindoehemden door het leven gaan. Wie zich moet verkleden om betrouwbaarheid en autoriteit uit te stralen, hoort thuis in een sekte, niet in een reguliere wetenschappelijke discipline.

Maar vorige zondag schrok ik me echt lam toen ik –surfend naar de app van mijn vertrouwde nieuwssite- een pop-up kreeg van Marktplaats.nl waar ik behalve een aanbieding voor rolgordijnen tegen 50% korting, een erotisch speeltje voor geen prijs, ook nog een cursus mindfulness online kreeg aangeboden "voor een beter leven" met maar liefst 84% korting, het weze 19.95€ in plaats van 129.00€. Mindfulness verbetert de kwaliteit van uw leven, roept de app, het vermindert stress, angst, onrust en negatieve emoties, u leert niet over de toekomst te piekeren, maar in het ‘nu' te leven, u wordt productiever en hebt meer focus, u leert te genieten van het leven en bent daardoor gelukkig , en – hoe belangrijk!- als ik dit alles doe en prompt per kerende en per PayPal betaal, krijg ik een certificaat van voltooiing.

De mindfulness-opleiding wordt aangeboden door het bedrijf Skillsology.com, een door Microsoft gecertifieerd opleidingsbedrijf dat naast de klassieke webopleidingen zich nu ook begeeft op het terrein van de toegepaste psychologie. De website beweert samen te werken met erkende Nederlandse en Belgische psychotherapeuten.

Via Marktplaats kan ik ook Slim Patch afslankpleisters kopen tegen 60% korting, een scheermesjesslijper, een auto uitdeukset en een sfeervolle 5 meter lange RGB LED lichtstrip. Ik ga voor de uitdeukset met 62% korting voor amper 14.95€. Tegen die prijs komt mijn carrossier zijn bed nog niet uit. Wat ik niet van mijn psychotherapeut kan zeggen.

Eens zien wat de vakvereniging van psychotherapeuten daarvan zegt. Ik heb de geleerde vrouw alvast een onderwerp bezorgd voor haar volgend vragenuurtje op de LOK-vergadering volgende maand.

 

Marc van Impe

17:36 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.