08 juli 2015

Kan ik u plezier doen met een stukje placenta ?

In mijn vriendenkring sta ik bekend als een omnivoor. Vissenlarven in een omelette, het ei van een struisvogel, slang, alligator, cavia, levende meelwormen, insectensmeer op de boterham, surströmming,... Ik heb het geprobeerd. Toen ik het artikel las in The Archives of Women's Mental Health http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=The+Archives+of+...  moest ik er plots aan denken: ik heb ooit mensenvlees gegeten. 

Maar eerst dit: In de Verenigde Staten heeft Kourtney Kardashian, een lid van de clan die beroemd is omdat ze bekend zijn, een nieuwe hype gelanceerd: placenta op het menu. Het heet dat de inname van moederkoek niets dan voordelen oplevert. Sommige "autoriteiten" beweren dat een placenta naast goede hormonen als oxytocine, corticotrofine releasing hormone, cortisol, oestrogenen en progesteron, ook heilzame mineralen als ijzer en vitamine B zou bevatten. Anderen zweren dat een schijf gepaneerde placenta de melkproductie op gang brengt en stimuleert, en in elk geval "tonnen energie" oplevert. Ik kreeg zelf ook de kans om dit culinair avontuur mee te maken. Het is lekker, moet ik toegeven....

De manier waarop placenta geconsumeerd wordt is uiteenlopend. Sommigen mixen hem rauw in een smoothie, zoals sommige gezondheidsfreaks met lever doen. Anderen vriesdrogen hem en laten hem verwerken in pillen, wat natuurlijk de tussenkomst van een professionele foodprocessor vereist, nog andere bakken hem gewoon in de pan.

Wij aten hem verwerkt in een pastei, met porto, spek en wilde paddenstoelen. Het was 1978, ik woonde in Amsterdam en we stonden op de drempel van de terug-naar-de-natuur rage. De placenta had toebehoord aan de vriendin van een collega die door de week zeer ernstige stukken in de NRC schreef over de nakende val van het communisme, in het weekend zeilde op het IJsselmeer en later belandde in een ashram. Zij is nu een zeer gerespecteerde econome en bestuurder in een aantal financiële instellingen. Hun dochter is een paar jaar geleden afgestudeerd als neuro-endocrinoloog en moet nu hartelijk lachen met onze culinaire avonturen van toen.

Kardashian blijkt voor vriesdrogen en pillen te gaan.  Cynthia Cole van Northwestern University, auteur van het onderzoek, zegt dat er weinig wetenschappelijke grond is om de gezondheidsthesis te onderbouwen. Het argument dat de meeste zoogdieren deze praktijk toepassen is geen argument dat "placentofagie," zoals de praktijk wetenschappelijk heet, zinvol is. Onderzoek bij 179 verschillende culturen wijst er echter niet op dat placentofagie  behalve in China tot het cultureel erfgoed hoort. Integendeel, er blijkt een taboe op te rusten. De placenta houdt ook allerlei onguurs uit de buurt van de baby, zoals bacteriën en zware metalen. Die komen er dus mee uit bij de geboorte.  Honden bijvoorbeeld eten behalve hun placenta ook andere dingen op die ze uitscheiden en dat wil een zinnig mens niet nadoen.

In 1954 werd er in Praag een echt wetenschappelijk onderzoek http://www.karger.com/Article/Abstract/308239 gedaan naar het effect van placenta op de melkproductie. 86 procent van de kersverse moeders rapporteerden een toename van de melkproductie met 20 gram of meer, maar er was geen controlegroep. Een recentere studie van 2013 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23445390  bij 189 dames meldt dat 40 procent minder last had van baby blues, 26 procent vermeldden meer energie, en 15 procent een betere lactatie. 

98 procent van de vrouwen meldde dat ze bij een volgende gelegenheid opnieuw placenta zouden nuttigen. Het is echter belangrijk te weten dat hoofdauteur Jodi Selander, een psychologe van de University of Washington in Seattle, een placentacapsulebedrijfje heeft. Voor ernstig wetenschappelijk onderzoek kom ik terecht bij  Mark Kristal, professor emeritus psychologie van de University of Buffalo http://www.acsu.buffalo.edu/~kristal/placentophagia%20rev... die vaststelde dat de placenta natuurlijke opioïden bevat.   

Uit de meest recente  internetstudie van 2014 in Health Care Women blijkt dat 3.3 % van de ondervraagden (N = 216, 78.7% V, 19.9% M) ooit placenta gegeten had. Mannen stonden even afkerig of positief, het is maar hoe u het bekijkt,  tegenover de praktijk: (χ (2)(2) = 1.60, p = .45).

Hoe smaakte het, wil een collega weten, aan wie ik mijn culinair avontuur vertel. Lekker, moet ik toegeven, in de richting van kalfslever, in elk geval niet degoutant.

Voor niet gevoelige zielen, hier http://www.lifehacker.com.au/2013/03/how-to-cook-and-eat-... staat een Australisch recept. U bent gewaarschuwd.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

10:17 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.