08 juni 2015

Zult u er nog zijn over 5 jaar ? Doe de test

VILVOORDE 08/06 - Mijn vriend de huisarts heeft een dipje. Sinds hij de Ubble heeft ingevuld en het resultaat op zijn scherm floepte, leeft hij met de doemgedachte dat hij binnen de vijf jaar de pijp aan Maarten zal geven. Zijn score was 30 procent, één kans op drie dat hij zijn pensioen niet haalt. Ubble is een doe-het-zelf-test die ontwikkeld werd door Zweedse wetenschappers die je voorspelt wat je overlevingskansen zijn voor de komende vijf jaren. Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst voorspelt een algoritme de toekomst van je gezondheid. Dat The Lancet er een artikel aan wijdt, verleent de test een air van geloofwaardigheid.

Wie nu snel wil weten wat de toekomst voor hem in petto heeft, kan klikken op deze link. Het idee komt van moleculair epidemiologen Erik Ingelsson, van Uppsala  en Andrea Ganna van het Karolingska Instituut die een online vragenlijst ontwikkelden en die afvuurden op maar liefst  498 103 Britten die tussen  april 2007 en juli 2010 in 21 onderzoekscentra in  Engeland, Wales, en Scotland deelnamen aan het Britse BioBank onderzoek.

Ingelsson en Ganna toetsten hen aan maar liefst 655 criteria  en verwerkte de resultaten aan de hand van het Cox Proportional Hazard Model. De vragen gaan over levensstijl, gezondheid en verrekenen demografische gegevens. De onderzoekers gebruikten vervolgens complexe algoritmen om te bepalen welke criteria het nauwst verbonden zijn met de sterfelijkheid van de deelnemers. 

Er zijn aparte vragen voor mannen en vrouwen. Concreet moeten mannen dertien vragen over hun levensstijl beantwoorden, vrouwen elf. Uiteraard wordt gevraagd of u rookt of gerookt hebt. Maar ook hoe snel u wandelt. Of er iemand in je directe familie stierf. Of je ernstige ziektes meemaakte. Of je emotioneel geraakt werd. Maar ook hoeveel auto's je hebt en of je bankrelatie OK is. Merkwaardig genoeg zijn er geen vragen over lengte, gewicht en BMI. Volgens Ingelsson is de online tool 80 procent nauwkeurig.

In een commentaar zegt Kevin McConway, hoogleraar toegepaste statistiek aan de Open Universiteit in het Engelse Milton Keynes dat het een goede test is. Mijn vriend de huisarts is in elk geval zeer onder de indruk. Niet alleen is hij een verwoed fietser, een quasi vegetariër die niet vies is van enige homeopathie maar dat blijken allemaal criteria te zijn die er niet toe doen. Dat hij maagzweren heeft, geen auto heeft, net gescheiden is en zijn nieuwe verloofde hem bedankt heeft voor een jongere collega, en dat zijn kapitale status daarmee navenant is geblesseerd zijn wél negatieve factoren.

Naar eigen zeggen is hij diep emotioneel geraakt. We zien in elk geval dat hij stevig van zijn melk is. En to add insult to injury  vreest hij dat zijn patiënten een consultatie gaan overslaan nu ze massaal aan de test gaan. Als trap na kan dat tellen.

Marc van Impe

 

Bron : MediQuality

 

20:23 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.