20 mei 2015

Diëten is slecht voor je gezondheid

Als we aankomen op het onderduikadres in de Ardennen, is één van de eerste dingen die we doen een goed glas streekbier drinken bij de vrienden van onze stamkroeg in het dorp aan het water. Voor we onze bestelling ontvangen, lees ik in een weekblad dat gezonde voeding het nieuwe geloof is geworden. Ik zeg dit al langer dan vandaag. Ik heb in mijn carrière zowat alle grillen, grappen en grollen van de voedingsdeskundigen mogen meemaken en kan me er niet meer aan ergeren noch zullen ze mij verbazen. Nutritionisten zijn de voorbije decennia hard bezig zichzelf ongeloofwaardig te maken.

Naast de obligate wondergranen, Andesbessen, paddenstoelen, gefermenteerde sappen, en andere biologische boerenkool die je onder de noemer dure maar onschadelijke grappen kan rangschikken, heb je de goeroes van de lactose- en glutenvrije voeding.

Dat legioen wordt aangevoerd door de bekende Amerikaanse wetenschapster Gwyneth Kate Paltrow die eerst Brad Pitt als studieobject koos, maar later haar aandacht richtte op ene Chris Martin en vooral bekend is omdat ze in enkele films met een foutloos Brits accent spreekt. Professor Paltrow schreef een eigen dieet bij elkaar en is een adept van de wonderdokter Alejandro Junger uit Santa Monica, die het detox-idee lanceerde.

In het kort: 21 dagen amandelmelk, heel wat probiotica, uiteraard geen koffie, alcohol, suiker, zout, vlees, vis noch zeevruchten en absoluut geen gluten noch lactose. En als kers op de taart regelmatig een vaginale stoomsessie. Thimothy Caulfield, professor gezondheidswetenschappen van de universiteit van Alberta nam de proef op de som. Zijn bevindingen na drie jaar onderzoek leest u in Is Gwyneth Paltrow Wrong About Everything?

Caulfield volgde zelf het detox-dieet en nam stalen van zijn feces voor en na de kuur. De culturen waren identiek. Een andere goeroe is David Perlmutter die brood, suiker en pasta in de ban doet en belooft dat na dertig dagen groenten, fruit en wél vlees en vet, je hersenen weer gezond zijn.

Moet ik daarom gezond eten afschrijven? Ik dacht het niet. Ik huldig de idee dat alleen wat sinds eeuwen bekend staat als gezond eten heilzaam is voor de mens. De basisproducten die we sinds jaar en dag tot ons nemen, in redelijke mate en liefst in goed gezelschap.

Het merkwaardige is ook dat ik geen enkele van deze goeroes ontmoet op congressen waar wel degelijk academisch onderzoek gepresenteerd wordt. Zo werd er vorige maand op de EB2015  in Boston een reeks onderzoeken voorgesteld over het verband tussen yoghurtconsumptie en gewichtscontrole.

Op de 3rd Global Summit on the Health Effects of Yogurt, onder de auspiciën van de American Society of Nutrition, presenteerden Dr. Jacqui Eales, van het  York Health Economics Consortium, YHEC), Professor Richard Atkinson, van het Virginia Obesity Research Institute, en Professor Angelo Tremblay van de Laval University in Quebec, de resultaten van hun onderzoeken. Yoghurt blijkt prima aan te sluiten bij een dagelijks gezond dieet. Het is goedkoop, overal verkrijgbaar en je hebt er geen ingewikkeld recept voor nodig om het klaar te maken.

Wat overigens ook gezegd kan worden van biergist, een natuurproduct bij uitstek. Met deze wetenschap in ons achterhoofd bestellen we een laatste rondje. Met zoals altijd en onvermijdelijk een groot bord friet, mét zout én pickles. Iedereen doet enthousiast mee, behalve onze huisarts die zich bekeerd heeft tot het cyclisme en dus alleen maar gezonde trage koolhydraten mag eten van zijn geloof. In de achtergrond klinkt een katholiek meisjeskoor. Ik hou het bij de wijsheid van Coldplay: Viva La Vida. Aan een vaginaal stoombad zijn we nog lang niet toe. Gelukkig maar.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

07:45 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.