18 december 2014

Ziekenfonds leveren voorlopig niets in

De inlevering die gevraagd wordt aan artsen, ziekenhuizen, industrie en patiënten is genoegzaam gekend. Maar wat zullen de ziekenfondsen zelf inleveren? Hun werking, die dateert uit vorige eeuw, kost jaarlijks zo’n 1.1 miljard euro.

Maar insiders hebben nogal wat kritiek op de gang van zaken bij de gezondheidsverzekeraars. MyCareNet, het centraal dienstenplatform dat gebruikt zou moeten worden voor een betrouwbare informatie-uitwisseling tussen zorgverleners, instellingen en ziekenfondsen, dreigt een fiasco te worden.

Het instrument dat een pijler moet worden in ons nationale eHealth-verhaal raakt niet klaar, zeker niet tegen 1 januari 2015, datum waarop de verplichte derdebetalersregeling van kracht moet worden. Door die vertraging zal de derdebetalersregeling uitgesteld moeten worden naar 1 juli 2015. Maar dat is tegen de wet. Dus moet er een wetsaanpassing komen. Dat zal dan wel een onderdeeltje worden van de gigantische onnozele-kinderenwet die elk jaar op 28 december door het parlement gejaagd wordt.

Efficiënt werken is blijkbaar niet aan de ziekenfondsen besteed. De zeven verzekeringsinstellingen doen alle zeven hetzelfde, maar ze gebruiken daarvoor nog altijd vier verschillende informaticasystemen. Dat bevordert de communicatie uiteraard niet. De vereenvoudiging van de administratieve procedures en de creatie van nieuwe meerwaarden, zoals de doelstellingen zo mooi verwoord worden, zijn nog niet voor morgen. Blijft de vraag: wat gaan de ziekenfondsen inleveren?

Marc van Impe

Bron : MediQuality

14:15 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Dient dit forum hier ook om bepaalde vragen/topics te stellen, en eventuele reacties los te weken? (ik ben een chronische pijnpatient cvs/fibromyalgie)

Ik vind niet zo goed mijn weg op deze site/blog.
Zijn er andere sites beter om vragen/reacties los te weken over deze aandoening en de houding en (wan??)beleid van adviseurs/riziv tov deze aandoening?

Kurt

Gepost door: def | 13 februari 2015

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.